Pensionssveket

Så har den alltså kommit, julklappen från pensionsmyndigheten. För min del bestod den i att min pension sänks med 501 kronor, från 11765 till 11264 kronor per månad, alltså en sänkning med 6012 kronor per år. Nu kommer troligen försämringen i slutändan att bli mindre beroende på att skatten också sänks. Borgarna visste förvisso vad de gjorde när de utelämnade pensionärerna från sina skattesänkningar, alltså från det såkallade jobbskatteavdraget. På detta sätt kan man i efterhand pytsa ut delar av denna skattesänkning även till pensionärer och därigenom dölja att man har förstört ATP-systemet.

 Troligen ser sossarna också med blida ögon på detta rävspel, eftersom de också var med om att slakta ATP. Visserligen lät det lite annorlunda från S-partiet före valet, men Mona Salin har ju nu talat om för sina trosfränder att valplattformen var fel och att jobbskatteavdrag inte är något onaturligt sätt att sänka skatterna på, att vi helt enkelt kan skylla oss själva, vi som inte såg till att dö innan vi blev 65 år. Före val är en sak och efter val är en helt annan sak, för dem som endast åstundar regeringstaburetterna, makten och härligheten.

 Och vad händer när pensionssänkningarna har blivit så många och kanske också så stora att det inte längre går att skattevägen dölja sveket? Vad händer om man kommer dithän att skatten för pensionärer är i samma nivå som för dem som fortfarande arbetar? Före 2003 hade pensionärer lägre skatt än löntagare och andra arbetande. Men då bestämdes att skatten skulle vara lika mellan dessa grupper. När vi eventuellt kommer dithän att pensionärer och andra har samma skattesats som arbetande, kommer det kanske att bli noga med att hålla löftet från 2003, löftet som man hittills skändligen har svikit.

 Jag är född 1937 och har alltså under nästan hela mitt arbetsliv betalat till och litat på ATP-systemet, litat på systemet som skrotades året efter att jag hade gått i pension.

Och ännu värre ute är kanske de som är 10-15 år yngre än jag och därför kanske får uppleva fler sänkningar än jag, ty när ATP-slakten var ett faktum så var de lite för långt till åren komna för att på privat väg kunna trygga sin ålderdom. Så blev det med folkhemmet som så många trodde på en gång.

 Lasse Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.