Avslutad rymdpromenad för Sojuz astronauter

Som rapporterats av Roskosmos- Ryska flyg och rymdstyrelsen, förlöpte uppdraget i går den 21 januari 2011, som planerat och med godkänt resultat vad installation och utbyte av en del utrustning på den internationella rymdstationens yta gällde.

Oleg Skrípochka och Dimitrij Kondratiev, de ryska kosmonauterna slutförde idag en promenad för att installera en del och ta bort en del föråldrad utrustning från ytan av den internationella rymdstationen (ISS).

”Rymdpromenaden varade i nästan fem timmar istället för de planerade sex timmar som skulle krävas. Kosmonauter hade då fullgjort sitt uppdrag,” meddelade Roskosmos, enligt ryska nyhetsbyråer.

Klädda i den femte generationens datoriserade rymddräkter, ”Orlan-MK” lämnade de ryska kosmonauter
laboratoriet vid ”Pir-modulen” vid Moskvatid 17:29 och återvände vid 22:52.

Ryssarna installerade under en rekordtid av 5 timmar och 23 minuter utrustning till en radiosändare på ”Zvezda-modulen.” Radiosändaren är av höghastighetstyp för olika slags information till och från jorden.
Dessutom tog Skrípochka och Kondratiev bort den europeiska utrustningen ”Exponera R”- för organiska och biologiska prover och återvände till ISS laboratorium.

De passade även på att installera en TV-kamera på ”Rassvet-modulen” för att kunna observera när Sojuz-farkosterna sammankopplas till ISS.

De ryska kosmonauterna tog bort föråldrad utrustning och kastade ut dem i rymden och monterade ned skyddet för transmissionssystemet samt en kabelhärva från” Zvezdá-modulen.”
Enligt Roskosmos utgör rymdskrotet ingen fara för plattformen emedan dessa objekt kommer att upplösas när de når atmosfären.

Ytterligare två promenader kommer att göras den 16 februari och i juni av de ryska kosmonauterna Skripochka och Kondratiev respektive Sergej Volkov och Andrej Borisenko.

Den nuvarande ISS-besättningen består av en tredje ryska, Alexander Kaleri, liksom amerikaner och Catherine Scott Kelly Coleman och italienska Paolo Nespoli.

Intressant länk: DN 5 januari 2011- Ryska Sojuz trotjänare i rymden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.