G20 rapport: Massiv kompromiss om medborgerliga rättigheter

Av Liz Rowley, ledare för det kommunistiska partiet i Kanada (Ontario)

Ontarios ombudsman Andre Marin har kommit fram till att polisens och regeringens agerande förra året den 26:e-27:e juni då 1105 personer arresterades, häktades och misshandlades, ”är en av de mest omfattande kompromisserna om medborgerliga rättigheter i Kanadas historia.”

Det framgår tydligt att det våld som utövades innan och under demonstrationen för G-20-mötet, orsakades av polisen och var riktat mot demonstranter och förbipasserande.

I sin rapport till den lagstiftande församlingen i Ontario för toppmötena G8/G20, hävdar Marin att Torontos polischef Bill Blair kan beskyllas för merparten av våldet. Ontarios liberala kabinett hålls ansvariga för att ha gett polisen utökade maktbefogenheter till att göra en reglerbar ändring av Arbetsskyddslagen vilket praktiskt taget gav polisen tillstånd till att införa krigslagar i Toronto.

Arbetsskyddslagen är en lagstiftning som härrör från Andra Världskriget med avsikt att tillämpas i krigssituationer. Polis och parlament använde den för att förklara krig mot mer än 40 000 kanadensare och utnyttjade sina medborgerliga och konstitutionella rättigheter för att legitimt kunna församla, demonstrera och tala på toppmötena. Stränga riktlinjer infördes världen över, dessa omfattade även Kanada.

Många av de som arresterades blev slagna och häktades utan tillgång till telefoner, advokater, mat eller toaletter under långa tidsperioder. Många utsattes för kroppsvisiteringar och ingående kroppsundersökningar i syfte att avskräckas, förödmjukas och skrämmas upp. De flesta var unga och polisens främsta prioritet verkade vara att komma åt demonstranter från Québec. De stannade bussar på landsvägen och gjorde massarresteringar.

Innan Marins rapport hamnade hos den lagstiftande församlingen, hade inga av de otaliga offentliga organen som utredde polisens attacker mot demonstranterna, kunnat ställa varken poliserna i fråga eller regeringen till svars. Tusentals bilder visade hur poliser misshandlade demonstranter, ansikten och bricknummer försvårade dock identifieringen av enskilda personer. Civila polisens överordnade, Enheten för särskilda utredningar, hävdade att deras händer var bakbundna.

Nättidningen ”The Toronto Star” vädjade till allmänheten att skicka in bilder och videos som visade den brutala polisattacken mot Adam Nobody, vars fall hade kommit att symbolisera den brutalitet, de lögner och mörkläggningar som följde. Responsen var enorm och inkluderade nya bilder på polisen som misshandlade honom. Trots detta, vägrade polischef Blair att arrestera de identifierade poliserna.
I själva verket var polisbrutaliteten så utbredd vid det här laget att domstolarna kvävdes av alla åtal mot poliser som misshandlade fredliga demonstranter. Många av de som hade blivit offer för misshandeln hade skrivit på en gemensam protestlista mot alla poliskårer i Kanada), provinsiella, federala och kommunala regeringar samt nämnda personer. Andre Marins lista berörde ämnen såsom införandet av krigslagar i Toronto, de godtyckliga massarresteringarna, häktningen av 1105 personer och inskränkningen av medborgerliga och demokratiska rättigheter.

McGuintys regering är i nuläget i blåsväder då man diskuterar huruvida man ska ändra eller förkasta Arbetsskyddslagen. Om inte Liberalerna skrotar lagen nu, befarar man att den kommer att återtillämpas av en högerorienterad Toryregering. I en oanad vändning, ger Tories sken av att försvara demokratin när de svarar på Marins rapport och går till angrepp mot Liberalerna. Detta är bara ett exempel på den farliga högerorienterade populismen som spolierade kommunalvalet i Toronto.

Det kanadensiska kommunistpartiet i Ontario kräver en fullskalig utredning och vill förkasta Arbetsskyddslagen. Hotet mot demokratin och de medborgerliga rättigheterna är alarmerande. Civila överordnade organ har visat sig vara inkapabla och maktlösa då de misslyckats med att hålla polisen ansvariga för misshandeln av demonstranterna.

Översatt av: Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.