Malmö: Var tredje barn lever under fattigdom


Rafael Incze förstår att barn och ungdomar tappar tilliten till samhället, när de tvingas leva i miserabla förhållanden.

Hela 30 procent av alla barn i Malmö kommun är fattiga, enligt Kajsa Palo som är chef för Samhällsbyggnadsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne. Antalet barn som lever i fattigdom i Malmö blir bara fler. Rafael Incze, från SKP Malmö, är inte förvånad.

– Problemet är starkt kopplat till föräldrarnas situation. Barn till ensamstående, arbetslösa och låginkomsttagare har en större utsatthet, säger Kajsa Palo.
Rädda Barnens verksamhetsutvecklare i Malmö, Sara Svensson, bekräftade för Skånskan för ett tag sedan att klyftan mellan den fattigaste tiondelen och den rikaste i Malmö bara ökar.

”– Vi jobbar för att beslutsfattarna ska analysera konsekvenserna för barn när de gör förändringar i ekonomin och trygghetssystemen, berättar hon.
Ingen färsk statistik har tagits fram, men med 1990-talets lågkonjunktur som referens befarar Rädda Barnen att än fler riskerar att hamna i fattigdom.
Sara Svensson:
– Sedan vi på 90-talet började göra våra mätningar har Malmö alltid legat i botten, på 290:e plats av landets alla kommuner. Det finns inget som tyder på att det ser annorlunda ut i dag.”

Det är stora skillnader mellan Malmö stad och grannkommunerna. Lomma kommun har lägst barnfattigdom. Vad gör då de politiska partierna åt förhållandena som barnen tvingas leva under?

Vänsterpartiets partiföreningar i de tre största städerna i landet presenterade en rapport förra året där de skrev: ”Barnfattigdomen har ökat med 50 procent de senaste fyra åren. Värst är det i storstäderna och sämst har barn till ensamstående föräldrarna det. Frågan om barnfattigdom kan inte vänta utan det krävs handling nu. Vi släpper därför en rapport om barnfattigdomen och 30 politiska krav vi driver för att förbättra situationen för barnen i familjer med knappa ekonomiska resurser i Stockholm, Göteborg och Malmö.”

Rafael Incze, från SKP Malmö, är inte förvånad över att fattigdomen brer ut sig i samhället.
– Se nu det senaste med elmarknaden, säger Rafael Incze. Priserna har höjts sedan avregleringen och för att de stängt kärnkraften. Man spekulerar med elpriserna och annat, till exempel bostadshyrorna…
– Aftonbladet skriver idag (den 27 januari red anmärk.) om att eldirektörernas förmögenheter ökar när elpriserna chockhöjs. Det är sådana saker som gör att fattigdomen ökar.
– Jag förstår att barn och ungdomar förlorar tilliten till systemet när man låter ungarna växa upp så som de tillåts göra på exempel Herrgården, säger Rafael Incze.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.