Stark optimism om utvecklingen i Korea

De ledande nordkoreanska tidningarna summerade läget och den politiska inriktningen i en gemensam artikel den 1 januari. I stora demonstrationer runt om i landet har hundratusentals människor de senaste dagarna demonstrerat sitt stöd för den politik som artikeln ger uttryck för.

Att höja folkets levnadsstandard är huvudmålet för det socialistiska Korea och utvecklingen är just nu mycket positiv. Trots den spända situationen på Koreahalvön och trots att landet är utsatt för krigshot och fientliga sanktioner fortsätter den kraftfulla satsningen på den lätta industrin.

Under det gångna decenniet har Demokratiska Folkrepubliken Korea hållit fast vid president Kim Il Sungs idéer och ambitioner, byggt en solid plattform för ett stort, välmående och mäktigt land och stått i täten i den internationella kampen för antiimperialistisk självständighet, konstaterar artikeln.

Det senaste året har kampen för att bygga en blomstrande nation förts i en ytterst spänd situation och under illasinnade sanktioner från landets fiender. Men vänskapen mellan DFRK och Kina har skapat en gynnsam miljö för den koreanska revolutionen, och kontakterna med andra vänskapliga länder utvecklas positivt.

Samtidigt som artikeln understryker nödvändigheten att hålla hög beredskap mot militära provokationer ställer den som en central uppgift att föra en aktiv dialog med södra Korea för att dämpa spänningarna så snart som möjligt, desarmera konfrontationen mellan norr och söder och skapa en atmosfär av dialog och samarbete.

”DFRK är konsekvent i sin inställning och kommer att uppnå fred i Nordostasien och kärnvapenfrihet för hela Koreahalvön”, sägs det i artikeln, som också framhåller att nationens återförening är den viktigaste uppgiften för det koreanska folket och att rörelsen för landets återförening under det gångna året gjort betydande framsteg trots motståndet från separatistiska krafter i och utanför landet.”

”Fritt resande och utbyte mellan människor ur alla samhällsskikt bör tryggas och samarbetsprojekt uppmuntras för att bidra till förbättring av de interkoreanska relationerna och till förverkligande av landets återförening.”

Detta är ett meddelande från Svensk-Koreanska Föreningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.