Kuba fördömer Googles censur av Cubadebate i UNESCO

Kuba fördömde på ett internationellt symposium om yttrandefrihet stängningen av Cubadebates kanal på Youtube.

Symposiet organiserades av UNESCO i Paris och arrangerades med stöd av svenska utrikesministern och hade som talare Jean-Francois Julliard, Generaldirektör för Reportrar utan gränser, RUG.

Kubas representant påpekade att RUG utsattes för “sanktioner av FN:s tidigare Människorättskommitté 2003, för att de agerade mot principerna för yttrandefrihet”.

Kubas ambassdör i UNESCO, Mara de los Angeles Flores, sade att det inte är en hemlighet för någon att RUG specialiserar sig på att attackera länder i Tredje Världen, speciellt de länder som fösöker att förbättra sina invånares levnadssituation och som stöder en ny ekonomisk världsordning.

I ett svar på RUG-chefernas attacker på Kuba, anklagade Florez RUG för att tysta ner flagranta brott mot yttrandefriheten, som till exempel Googles stängning av Cubadebate på Youtube.

”11 januari stängde Google kanalen med förevändningen att det begick brott mot royaltybestämmelser för att Cubadebate klippt ut en sektion från en längre video, vars skapare inte var angiven.” Ambassadören fick inget svar av Googles representant.

Den kubanske ambassadören fortsatte med att citera Googles förre VD Eric Schmidt, som på en konferens på Princeton universitetet hade sagt att Google inte hade tillstånd att göra affärer med Kuba. Men Schmidt sade att de skulle göra allt i sin makt för att låta det kubanska folket veta att “de som styr landet måste störtas.”

Google hindrar kubaner från åtkomst till tjänster som Google Earth, Google Code och Google Chrome.

Svensk-kubanska.se
Acn 110127. Översättning: Zoltan Tiroler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.