”Nej tilll höjd pensionsålder!”

 


Ingrid Elliot.

– En ny pensionsutredning ska se på förutsättningarna att höja pensionsåldern. Det sa socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) vid en pressträff under tisdagsförmiddagen. Samtidigt är tusentals ungdomar arbetslösa.

Under 1990-talet kom de borgerliga partierna och socialdemokraterna överens om det nya pensionssystemet. Ulf Kristersson är ordförande i pensionsgruppen där partierna alltså mer eller mindre är överens om att pensionsåldern ska höjas. Den avgående partiledaren Mona Sahlin (S) talade också om höjd pensionsålder i valrörelsen förra året.

Tidningen ger sig ut på Malmös gator för att höra vad folk tycker om förberedelserna till förslaget gällande höjd pensionsålder.

Ingrid Elliot säger att förslaget är ”helt vansinnigt”.

– När politikerna slutar kan de gå i pension, men det kan inte alla, säger Ingrid Elliot.

Ja, och många unga är arbetssökande.

– Det är inte bara ungdomar som är arbetslösa, jag också till exempel.

John, som inte vill uppge sitt efternamn, säger att det blir en allt hårdare arbetsbelastning för de som är kvar på arbetsmarknaden– samtidigt slås andra ut.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är fortfarande hög och ett stort problem. Arbetslösheten bland ungdomar i hela riket var 22 procent i december, enligt de senaste siffrorna från Statistiska Centralbyrån.

Maria Vestrin, 28 år, som har studerat på Stockholms universitet i fem år och har en masterexamen, är arbetssökande. Hon talar öppenhjärtigt om situationen för arbetssökande:

– Det är åt helvete för många ungdomar, säger hon.

Maria Vestrin gillar inte alls att de borgerliga och socialdemokraterna föreslår höjd pensionsålder.

– Tänk på sjuksköterskorna eller undersköterskorna!

Hon ger exemplet på att nu kommer många ungdomar in på arbetsmarknaden sent, jämfört med tidigare. Även det kommer att påverka pensionen i framtiden för dagens ungdomar. Hennes farhågor är befogade, för enligt EU-kommissionens beräkningar kommer en svensk pensionär år 2048 bara att få 48 procent av sin slutlön i pension.

På nätet har även diskussionerna pulserat sedan beskedet i tisdags gällande pensionsförslaget. På Sveriges Radios hemsida skriver Mats Johansson:

” När frågan om höjd pensionsålder diskuteras får jag ofta känslan av att man utgår från att alla arbetar som tjänstemän och att hälsan är fullgod ända till 65-årsdagen. Faktum är att en tämligen stor procentandel redan slutat arbeta innan den riktiga pensionsdagen. Leder, rygg, hjärta och krämpor har redan sagt ifrån…”

Fredrik Jönsson

3 tankar på “”Nej tilll höjd pensionsålder!”

  1. Det handlar om att företagen och den borgerliga staten tvingar människor att jobba tills de stupar för att näringslivet ska kunna få 100 miljoner till som dom annars skulle behövt ge bort till nägra ”lata arbetare” som får hela samhället att fungera.

  2. Detta handlar ju inte om att få folk att arbeta längre utan att hindra fler från att komma in i pensionssystemet. Det måste man påminna människor om. Arbetskraft finns i överflöd.

  3. Det är nog det enda jag kan hålla med er om, tycker t om att åldern kan sänkas till 63 år nu när det är så många arbetslösa oavsett ålder i landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.