Massiva demonstrationer i Wisconsin

En majoritet av amerikanerna ställer sig på fackens sida i den konflikt som har uppstått mellan offentliganställdas fackförbund och guvernörer i Wisconsin och Ohio, enligt TCO-tidningen. Här återger vi ett reportage från den amerikanska tidningen People’s World.

Madison, Wisconsin – När mörkret föll över staden den 3:e mars i år, för övrigt dag 17 av de demonstrationer som redan hamnat i historieböckerna, då mer än 10 000 människor tågade långsamt uppför stadens centrala gågata och strömmade in och omringade guvernörsbyggnaden i Wisconsin.

Folkmassorna med lärare, brandmän och sjuksköterskor i spetsen, utbrast i taktfasta rop Vems hus? med ett begravningsband i New Orleans anda spelandes vid fotändan av byggnaden. Sjuksköterskorna i folkmassan bar på kistor för att symbolisera nedläggningen av sjukvården som föranleddes av den republikanska guvernörens budget. De sade även att de sörjde över demokratin i sig själv eftersom republikanernas guvernör Walker under fyra dagars tid hade låst ute tusentals demonstranter från byggnaden. Många i folkmassan bar på skyltar där det stod ” Du kunde inte vänta på oss, därför låste du oss ute istället. På hörbart avstånd från de tusentals skanderande demonstranterna, formulerade en domare sitt beslut.

Regeringen har agerat otillåtligt genom att begränsa åtkomsten fastslog han.

Domare John Albert fastställde vidare att byggnaden skulle öppnas senast kl 08.00 den 4:e mars och att den skulle hållas öppen även för demonstranter. Detta skulle gälla varje gång då byggnaden hade öppet. Albert medgav dock att demonstranterna skulle lämna den när det var stängt.

Ingen kan höra demonstranterna om byggnaden är stängd sade han.

Domaren hånade Walkers påstående om att låset var nödvändigt för att demonstranterna inte skulle störa ordningen vid affärer.

Demonstrant är inget ord som ska användas förgäves eller av förakt.

Folket utövade en viktig rättighet sade domaren.

Några minuter senare hyllade tusentals demonstranter Peg Lautenschlaeger, en advokat som företrädde fackföreningarna i deras kamp att återöppna byggnaden då hon konstaterade:

Vi har vunnit striden. Av de hundratals demonstranter som fortfarande befann sig inne i byggnaden, lämnade alla fridfullt vid mörkrets infall.

Fackförbunden och dess medlemmar förväntas nu hålla uppsikt över situationen, då många av dem är förtegna om frågan huruvida man kan lita på att guvernör Walker upprätthåller ordningen.

Cindy Loudin, organisatör för landets sjuksköterskeförbund förklarade att den begravningsprocession som hölls den 3:e mars, innebar inte att folk hade gett upp.

Det Walker har gjort är sorgligt sade hon.

Därför kom vi klädda som till en begravning, men redo att dansa.

Vi tror att vi kommer vinna den här striden.

Översättning: Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.