4 000 demonstrerade för tolerans – mot nazism

Under lördagen den 21 maj demonstrerade närmare 4 000 personer mot nazism i Göteborg för parollen: Mångfald, Tolerans och Solidaritet. Sveriges Kommunistiska Parti och Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund deltog i demonstrationen med flera andra organisationer som gick från Hjalmar Brantingsplatsen till Myntgatan/Herkulesgatan (nära moskén).

Anledningen till att demonstrationen ägde rum var att olika nazistiska grupperingar, däribland Nationaldemokraterna, utlyst en demonstration i staden för sitt hat mot muslimer och mot den nybyggda moskén på Hisingen samma dag. Högerextremister blev bara ett hundratal i sin hatdemonstration. Vid deras sammankomst påstods att Sverige var ”koloniserat av araber och muslimer”.

För SKP talade Jan Jönsson. I sitt tal framförde han bland annat att Sveriges Kommunistiska Parti inte demonstrerar för moskéer eller kyrkor, utan vi demonstrerar för Mångfald, Tolerans och Solidaritet.

– Vi demonstrerar mot de krafter som vill inskränka våra demokratiska rättigheter genom att ta ifrån människor rätten att utöva sin kultur, där även religionen är inbegripen, sa Jan Jönsson.

Vidare tog han upp att de var det ekonomiska systemet och de politiker som beskyddar det som har bäddat för rasistiska och nynazistiska grupper genom den sociala nedrustning som skett för att kapitalägarna skall garanteras sina profiter. En annan bidragande orsak är också deras vägran att garantera människor den mänskliga rättigheten som är ”rätten till ett fritt valt arbete för sin och sin familjs försörjning.”

– Det är inte invandrarna eller muslimerna som är orsak till massarbetslöshet och social nedrustning, det är kapitalismen och imperialismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.