SD vill förbjuda kommunistsymboler

Inför ett lokalt försäljningsförbud av produkter som kan uppfattas som kommunistiska, till exempel kläder med Che Guevara-motiv. Det föreslår Sverigedemokraterna Helsingborg i en motion till kommunfullmäktige.

Det ska vara förbjudet att sälja ”extrema politiska symboler” på Helsingborgsfestivalen. Sverigedemokraternas kommunalråd, Michael Rosenberg, menar även att skolan är en plats där sådana symboler borde förbjudas, rapporterar Expo.se.

Helsingborgs Dagblad frågar Michael Rosenberg:

Ni sverigedemokrater har genom åren hävdat att ni inte får uttrycka er åsikter på olika sätt och i diverse sammanhang. Nu vill ni förbjuda andras åsikter och frihet. Hur rimmar det?

– Ett lite långsökt resonemang. Vi pratar om politiska åsikter och det ska man ha rätt att framföra. Det är det vi har haft bekymmer med. Vi har aldrig åberopat att vi inte får gå runt med en T-shirt som det står Sverigedemokraterna på.

I er motion ger ni exempel på olämpliga symboler: kläder och smycken som visar bilder på kommunistsymbolen (hammaren och skäran), Che Guevara och Fidel Castro. Varför nämner ni inga högerextrema personer och symboler?

– Det är så vedertaget vilka de symbolerna är. Alla vet vad nazistmärket står för. Men vad hammaren och skäran står för vet man inte.

Det finns väl nazistsymboler som inte är så allmänt kända?

– Jag är inte så säker på det. Jag tror de flesta är insatta i det.

Kjell Lundin, som sitter för Socialdemokraterna i fullmäktige, menar enligt Expo.se, att motionen är ”trams”.

– Vi kan inte besluta det i kommunen. De vill bara skapa uppmärksamhet. Skulle vi kunna besluta om sådant, då hade man gett upp yttrandefriheten, säger han.

Sverigedemokraterna kallar symbolerna för hets mot oliktänkande, men kan inte precisera vilken lag detta skulle falla in under, skriver Expo.se.

3 tankar på “SD vill förbjuda kommunistsymboler

  1. Lite löjligt förslag, men precis som Kjell Lundin säger så är detta nog mest för att skapa uppmärksamhet. Kommunistiska symboler borde inte förbjudas, men det borde inte svastikor eller liknande heller. Yttrandrefrihet!

  2. Typiskt att det ska vara i Helsingborg, min gamla hemstad sadan lort kommer ifran. Tank att man alltid ska behova skammas.Helsingborg ar ett ruggigt hogernaste, brunsvart och klaggigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.