Motoffensiv i FN

Mot bakgrund av kriget i Libyen tänker Latinamerikas vänsterregeringar inte längre bara  se på  hur FN missbrukas till legitimering av imperialistiska interventioner. I Caracas blir det på fredag en sammankomst av utrikesministrar från de åtta medlemsstaterna i ALBA. Man kommer att lägga fram ”mycket viktiga förslag” till FN, till BRICS och afrikanska unionen, detta enligt Venezuelas utrikesminister Nicolás Maduro. Han påminde om att Venezuela, Kuba, Nicaragua, Ecuador och Bolivia samt tre små karibiska stater vägrar att erkänna det libyska ”Nationella övergångsrådet”.

”Det är inrättat för att lyda en brutal utländsk intervention och ockupation”, sa Maduro.

Venezuelas FN-ambassadör, Julio Escalona, annonserade i TV en ”motoffensiv”, stödd av ett världsomspännande nät av stater, som ska få FN.s aktioner illegitima, för de har försvarat stormakternas intressen mot folkens frihet. Som exempel på FN-beslut, som riktat sig mot folken, nämnde Escalona ockupationen av Irak och Afghanistan och interventionen i Libyen. Men han underströk att det inte handlar om att lämna FN. Tvärtom kommer hans land att sluta förbund inom organisationen i syfte att föra kampen där. ”Idag är krig utgångspunkt i internationella förhållanden. Om stormakterna vinner den politiska striden, blir det krig. Därför måste vi återta initiativet och driva dem politiskt in i hörnan, för militärt är det inte möjligt” underströk ambassadören.

Samtidigt kommer de libyska rebellerna och NATO tydligen ingenstans med sin jakt på mångårige statschefen Muammar Ghaddafi. NATO gjorde fortsatta bombanfall på den av rebellerna belägrade staden Sirte, som fortsatt kontrolleras av lojala Ghaddafitrupper. Också i den likaså omringade staden Bani Walid var det strider.

I onsdags kom Ghaddafi igen till orda med ett audiobudskap i den syriska TV-kanalen Arrai. Han tillbakavisade att han skulle flytt med en bilkonvoj till Niger. Såna spekulationer är del den ”psykologiska krigföringen”. Målet för den ”svaga och ärelösa fienden” är att underminera moralen hos den lojala för sin regering kämpande.

Genom medellandena från Ghaddafi har den i Syrien grundade TV-kanalen Arrai blivit världsberömd. Chefen Mischan Al-Dschuburi förklarade för AFP att han visserligen är mot samtliga diktatorer. Hans kanal har ändå som uppgift att ”kämpa mot ockupationer av länder, vare sig det är i Irak, Palestina, eller idag i Libyen”. Ghaddafi förkroppsligar för honom ”det libyska folkets motstånd mot NATOs aggression”.

André Scheer i junge Welt 9 september

Översättning: Sixten Andréasson

Källa: Nyhetsbanken.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.