Hundratusentals på myllrande gator

Italienska demonstranter tog idag avstånd från de upprorsmakare som ingrep i lördagens fredliga demonstration i Rom. Över 10 000 människor deltog till följd av de betydande ekonomiska klyftor som återfinns i landet. Den urartade dock i våldsamheter då ett flertal demonstranter slet upp gatstenar, slog sönder bank- och affärsfönster och tände eld på bilar. Andra demonstranter försökte ingripa skanderandes ” det räcker” och ”skamligt”, men förgäves. Då gick polisen in och attackerade demonstranterna med tårgas och vattenkanoner.

I Italien sprids ilskan som en löpeld då Silvio Berlusconis regering avser att införa skattehöjningar på 45,5 miljarder euro samtidigt som man planerar att göra nedskärningar i det sociala trygghetssystemet.

Silvio Berlusconi själv uppfattar demonstrationen som ”en oroande signal.”

I övriga delar av Europa förekom i ett flertal större städer fredliga demonstrationer däribland London och Frankfurt. I Madrid ska det ha samlats 300 000 upprörda demonstranter på Puerta del Sol torget. Enligt organisatörerna ska liknande demonstrationer ha ägt rum i Barcelona, Sevilla, Valencia och Málaga. I Frankfurt satte demonstranter upp tält utanför Europeiska Centralbanken. Denna har tillsammans med Internationella Valutafonden och EU tvingat Grekland och Portugal till katastrofala ekonomiska åtstramningar i utbyte mot åtgärdspaket. Syftet med åtgärdspaketen är att skydda hotade investeringar som gjorts av brittiska, franska och tyska banker.

Omfattande protester mot ekonomiska åtgärdspaket ägde rum i Lissabon, Aten och Thessaloniki.

Demonstranter i Paris samlades utanför kommunhuset och skanderade ” Res er upp Paris” och ” gemensamt ägande kommer att rädda världen.” I Zurich bar demonstranter på banderoller där man varnade bankerna om att ”vi kommer inte låna ut mer pengar.”

I Bryssel skrek tusentals demonstranter att ”kriminella banktjänstemän har orsakat denna kris”,och överöste aktiebörsen med skor.

Demonstrationer ägde även rum i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Morning Star/Riktpunkt
Översatt av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.