Franska fack om sänkt restaurangmoms: en ren gåva till ägarna

I Frankrike sänktes restaurangmomsen för två år sedan. Arbetsgivarna talar om manna för sysselsättningen. Facken hävdar att pengarna mest hamnar i ägarnas egna fickor, skriver TCO-tidningen.

Skatteinkomsterna till staten skulle minska med omkring 30 miljarder kronor årligen, var det främsta motargumentet. Men 100 000 jobb räddades eller skapades under första året hävdar nu krögarnas största arbetsgivarorganisation Umih, rapporterar tidningen.

– Jag förstår inte varifrån deras siffror kommer. Det räcker att öppna ögonen för att se att löftena inte har infriats, säger Ange Romiti, i facket CGT:s federation för hotell- och restauranganställda, till TCO-tidningen.

Arbetsgivarnas rapport överensstämmer inte med andra studier. Det franska Riksrevisionsverket konstaterade till exempel förra året att momssänkningen bara hade fått blygsamma sysselsättningseffekter, det var för lite i förhållande till kostnaden för skattesänkningen. Dessutom hade många restauranger struntat i att sänka priserna så mycket som de hade lovat, enligt franska Riksrevisionsverket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.