Tunisiskt Islamistparti på segerns rand

Ett islamistiskt parti har segrat i Tunisiens första officiellt hållna val efter störtandet av den ökände diktatorn Ben Ali. Preliminära resultat indikerar dessutom på att man fick merparten av rösterna. Ennahda-partiets framgångar har stärkt andra islamistiska parti i Nordafrika och Mellanöstern trots att partiet har insisterat på att inställningen till sharian, dvs. den islamska strafflagen, är förenlig med Tunisiens progressiva och framstegsvänliga traditioner, i synnerhet ifråga om kvinnors rättigheter. Somliga av partiets tjänstemän har uppskattat att Ennahda fick minst 30 procent av de totalt 217 mandaten i landets politiska församling vilket i praktiken betyder att man har huvudansvaret för att skriva en ny Tunisien-författning.

Andra menar dock att partiet fick en betydligt större andel av rösterna i söndagens omröstning, närmare 50 procent. Något officiellt valresultat har ännu dock inte tillkännagivits.

Internationella observatörer bedömde valet som fritt och demokratiskt. Man förtydligade dock vikten av att partierna i den nya regeringen samarbetar och prioriterar kvinnors rättigheter.

Morningstar

Översättning: Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.