Grekiska partier diskuterade koalitionsplan

Greklands regeringspartier höll under måndagen krismöte där man förde intensiva diskussioner om en eventuell koalitionsplan. Detta för att motarbeta de nedskärningsåtgärder som EU har infört på landet trots nästintill universellt offentligt motstånd. Det socialistiska partiet PASOK och det högervridna Nea Dimokratia eller Ny Demokrati har enats om att bilda en nationell samlingsregering. Denna kommer att styra i 15 veckor tills dess att val hålls den 19 februari nästa år. Partierna är fast beslutna att reducera den sociala tryggheten och lönerna inom den offentliga sektorn. I gengäld erhåller de ett räddningspaket på 112 miljarder och banken avskriver delvis skulden vars hänsynslösa spekulation drev eurozonen in i en ekonomisk kris.

Ledaren för Greklands kommunistiska parti Aleka Papariga sade i ett uttalande att partiernas ”återvändsgrändpolitik” snarare representerade plutokratin och EU än offentligheten. Opionsmätningar visar att mer än 90 procent av befolkningen är emot angreppet på landets offentliga sektor. Papariga varnade också för att koalitionen nu kommer att försöka skrämma landet för att man ska acceptera överenskommelsen, men menade samtidigt att folk kan se EU:s nakna och uppenbara interventioner.

Ledaren för Nea Dimokratia Antonis Samaras vädjade tidigare om ett omedelbart val, men representanter för partiet uppger att man drog tillbaka önskemålet efter hårda påtryckningar från EU:s chefer.

Förhandlare föreslog att koalitionen kunde ledas av Europeiska centralbankens förra vicepresident Lucas Papademos. Detta för att garantera sig om att koalitionen uppfyllde bankens krav trots att det var ovisst om Papademos skulle godta erbjudandet. EU:s finansministrar sammanträdde natten till måndagen för att besluta om huruvida man skulle skicka nästa paket av tidigare överenskomna lån till Grekland vilka avbröts när den avgående premiärministern Giorgos Papandreou lekte med idén att en folkomröstning skulle hållas om räddningspaketet.

Den grekiska polisen hävdade att offentligheten skulle ha avvisat överenskommelsen om EU-skulden vilket hade lett till ett grekiskt tillbakadragande från eurozonen och en misslyckad avskrivning av landets lån. Detta hade på sikt bidragit till stora förluster för franska och tyska banker.

En talesman för den tyska förbundskanslern Angela Merkel erkände idag att hon har mottagit ett förödmjukande telefonsamtal från Papandreou som tackade henne för det nära och goda samarbetet med Grekland de senaste veckorna och tillade:
– Vi räknar med övergångsregeringens implementering och att besluten från Bryssel genomförs.

Morningstar
Översättning: Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.