Väljare i den amerikanska delstaten Ohio återfår strejkrättigheter

Amerikanska medborgare i delstaten Ohio röstade den 8 november entusiastiskt för att återinföra strejkrättigheterna för de anställda inom den offentliga sektorn. Man tillrättavisade trogna republikanska anhängare i en delstat som kan komma att få avgörande betydelse i nästa års presidentval. Med 99 procent av rösterna räknade, har majoriteten valt att upphäva en lag som har stängt ute drygt 350 000 lärare, brandmän, poliser och annat arbetande folk från sina arbetsplatser. Dessa statligt anställda yrkesgrupper vidtar nu åtgärder för att få höjda månadslöner och bättre arbetsvillkor. Endast 39 procent av väljarna i Ohio var för lagen vilken innebar att de statligt anställda inte fick någon möjlighet att förhandla med sina chefer om sina pensioner och sjukvårdsförsäkringar. Den skrotade den obligatoriska medlingen och satte stopp för befordranden baserade på tjänstetid.

Författningstillägget var ovanligt strikt för de lagändringar som görs i Wisconsin. Den upprätthåller den amerikanska polisens och brandmännens rättighet att kollektivt förhandla. Andra anställda inom den offentliga sektorn nekas denna rättighet.

Den avgörande rösten markerade slutet på en illegal ”gräsrotskampanj” som amerikanska fackförbund hade börjat lansera direkt efter det att lagen antagits i delstatens lagstiftning i mars.

Dess underlag kommer att ge den amerikanska arbetarrörelsen ett moraliskt uppsving som för övrigt stödjer landets demokratiska parti. Partiets målsättning är att återhämta sig från de svidande valförlusterna 2010.

Ordföranden för arbetarförbundet AFL-CIO, Richard Trumka, anslöt sig till arbetarfamiljer och deras kamp i insamlandet av mer än 1,3 miljoner underskrifter emot lagen.

Trumka saluterade Ohios arbetande folk för att de framgångsrikt motarbetat ”de lögner” som har marknadsförts av skumma multinationella företag och dess anonyma frontgrupper. Man har försökt att använda anställda inom den offentliga sektorn och alla som de betjänar som ”syndabockar”. Detta genom att angripa den kollektiva förhandlingen.

Han noterade att invånarna i Ohio hade avfärdat den idiotiska uppfattningen att 99 procent av landets sjuksköterskor, broinspektörer, brandmän och socialarbetare skulle ha orsakat den ekonomiska kollapsen snarare än Wall Street.

Resultatet antyder att väljarna i USA:s industriella hjärtområden, dvs. de norra centrala regionerna av landet, växer med vänstern och slår tillbaka den populistiska, Tea Party-inspirerade regeringsmantran.

Morning Star
Översatt av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.