Evenemang: Världensfrämsta vapenexportörer

Världensfrämsta vapenexportörer

Sverige är det land i världen som exporterar mest vapen per person. Vapnen används till det enda vapen kan göra. Med dem hotas, lemlästas och dödas människor på alla befolkade kontinenter. Sen 2001 har exporten ökat med 350 %. Slutsatsen att krigen i Afghanistan och Irak är medfört ypperliga affärsmöjligheter är inte tagen ur luften. För varje Carl Gustav som avfyras, för varje Excalibur om sprängs och för varje kula som hittar sitt siktes röda punkt trillar ytterligare några kronor in. Konsekvenserna får vi sällan se, men vapnens upphov finns med största sannolikhet på gatan där du bor. På den här kartan har vi satt ut några av alla de företag, myndigheter och organisationer som utgör världens främsta vapenindustri.

Vi har inget medlemsregister utan ser alla som delar våra idéer och gillar våra metoder som syskon i kampen för en värld fri från kärnvapen och militarism. Vi nöjer oss inte med att skriva brev till makthavare och be dem skärpa sig. Vi angriper militarismen rakt på med ickevåld som känns och syns. Utan att någonsin använda våld eller ens hetsigt språk sätter vi hårt mot hårt mot krigsindustrin och andra destruktiva rörelser. Vi visar att det finns folk som bryr sig om liv, fred och rättvisa. Vi visar att det finns folk som inte accepterar att världens konflikter göds med svenskavapen eller att orättvisor upprätthålls med hjälp av militär övermakt. Vi visar att det enda rimliga en vettig människa kan göra är motstånd.

Nobelvandring Nätverket Ofog

På själva Nobeldagen guidar vi genom krigsförberedelsernas och fredsinitiativens Stockholm. Fred och neutralitet har varit något av ett svenskt signum. Varken det ena eller det andra är någon särskilt träffande beskrivning. Under stadsvandringen avslöjar vi hur krig utrustas, planeras och finansieras från själva hjärtat av Stockholm. Lyckligtvis sker det inte utan motstånd. Utpekandet av krigsprofitörer kommer därför varvas med inspirerande exempel på fredsmanifestationer – och med berättelsen om vapenmånglaren som blev fredspris grundare.

När?

Lördag 10/12 klockan 13.00-15.00.

Var?

I Nobelparken mittemot Berwaldhallen.

Hur?

Bara dyk upp eller kontakta oss på :

stockholm@ofog.org 

—————–

Myndigheter

1- Riksdagen

– Vapentillverkning och vapenexport sker med kraftiga statliga bidrag och skyddas av specialskrivna lagar. För tillfället ifrågasätts varken det ena eller det andra i någon större omfattning av landets folkvalda.

Riksgatan 1

2 – FXM, Försvarsexportmyndigheten 

– En myndighet som bildades så sent som 2010 och som har till uppgift att främja svensk vapenexport. Myndigheten anordnar seminarier för etablerade och potentiella vapenföretag och hjälper till både vid framtagandet av affärsstrategier och vid marknads-Lobby

3 – ISPInspektionen för strategiska produkter

– Det här är den statliga myndighet som ska se till att riktlinjerna för vapenexport följs. Där står bland annat att svenska vapen inte ska säljas till länder inblandade i väpnade konflikter. Riktlinjerna åsido sätts

systematiskt.

Klarabergsviadukten 90

4 – EKNExport kreditnämnden 

– Myndigheten ger fattiga länder som egentligen inte har råd att lägga pengar på upprustning möjligheten att ändå köpa svenska vapen. Exportkrediterna garanterar vapenexportören sina pengar och staten en inkomst i form av räntor och avgifter.

Kungsgatan 36

5 – Slottet

– Kungaparet finns ofta på plats när stora vapenaffärer ska avslutas. Så har exempelvis varit fallet i Sydafrika, Thailand och Brasilien.

Kungliga Slottet

6 – SOFFSäkerhets och försvarsföretagen 

Förening för Sveriges samlade vapenindustri. Sammanlagt handlar det om ett sextiotal företag. Föreningen har regelbundna mötet med en lång rad svenska myndigheter. Medlemmarnas totala omsättning var 2009 nästan 50 miljarder.

Storgatan 5

7 – SME-D, Small and medium sized enterprises defence

– Förening som organiserar små och medelstora vapenproducenter.

Hälsingegatan 43

8 – JKL

– Stort lobbyföretag med flera vapenföretag som kunder. Som anställd i företaget fick Göran Persson 2010 pris som Sveriges främste vapenlobbyist av Svenska Freds. Utmärkelsen bygger delvis

på det framgångsrika arbetet med att marknadsföra en pansarbil från BAE.

Sveavägen 24-26

Företag

9 – Saab

– Sveriges största vapentillverkare. Produktionen innehåller en lång rad olika produkter.

Stridsflygplanet JAS Gripen som så här långt har sålts till Sydafrika, Thailand, Ungern och Tjeckien.

Granatgeväret Carl Gustav har sålts till över 40 länder och använts i krig i bland annat Vietnam, Kambodja, Kuwait, Afghanistan och Irak. Pansarskottet AT4 har sedan invasionen av Irak köpts i nästan

en miljon exemplar av USA. Tillsammans med det franska företaget Dassault Aviation utvecklar Saab världens största obemannade flygplan nEUROn. Mycket tyder på att nEUROn kommer kunna utrustas med kärnvapen. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Kungsbron 1

10 – BAE systems

– Europas största vapenkoncern med bas i Storbritannien. I Sverige tillverkar företaget olika typer av pansarvagnar och artilleri. Bandvagn 206 används i bland annat Pakistan, Brasilien, USA, Kanada och Kina. Försäljningen av artilleripjäsen Haubits 77 till Indien orsakade på mitten av 80-talet mutskandalen som kom att kallas Boforsaffären. De nya artilleripjäserna kan laddas med företagets nya GPS-styrda granat Excalibur. Granaten har tagits fram med över 600 miljoner i svenskt statligt stöd och användes första gången i Irakkriget 2007. I Stockholm finns BAE C-ITS där krigsträning sker i simulatorer.

Östermalmsgatan 87 D

11 – Svenner stål och partners

– Konsultföretag som har ett nära samarbete med Hägglunds som är den del av BAE systems som tillverkar pansarvagnarna.

Grev Turegatan 9

12 – Sjöland och Thyselius

– Konsultföretag med Försvarsmakten och Saab som två av sina största kunder. Genomför aerodynamisk forskning åt Saab inom ramen för JAS och nEUROn.

Hälsingegatan 43

 13 – Lutab

– Konsultföretag med flygteknik som specialitet. Räknar såväl Saab och BAE systems som försvarsmakten och FOI till sina kunder. Företaget har varit med och utvecklat både traditionella stridsflygplan och drönare.

Gävlegatan 22

14 – EADS, European Aeronautic Defence and

Space Company

– Världens näst största luft- och rymdfartskoncern. Har en omfattande militär produktion av flygplan, helikoptrar och rymdbaserade system. Koncernen har ett lokalkontor i Stockholm.

Kungsgatan 44

15 – Syntell

– Företag som säljer tekniska produkter och konsulttjänster främst till vapenföretag. BAE systems, EADS, Kockums och Diehl defence

systems är några av kunderna.

Värtavägen 22

16 – Tele analys

– Teknikföretag som utvecklar och producerar kommunikationsutrustning. Utrustningen används av både svenska och finska marinen.

Banvaktsvägen 20, Solna

17 – Defence Consulting

– IT- företag som främst jobbar på uppdrag av Försvarsmakten. Har specialiserat sig på elektronisk krigföring.

Åsögatan 154 C

18 -Rote

– Konsultföretag engagerat i försvarssektorn.

Linnégatan 89 E

19 – Carmenta

– Teknikföretag som gör kartsystem för guidning av missiler och planering av militära aktioner.

Linnégatan 89

20 – Eurostep

– Konsultföretag med BAE systems, Saab, NATO och Försvarsmakten som kunder.

Drottninggatan 68

21 – Portendo

– Företaget producerar en på många sätt vettig sensor som kan känna av förekomsten av sprängmedel på långt avstånd. Anpassar tyvärr

sensorn till BAE:s produkter.

Hangövägen 29

22 – MSE Weibull

– Teknikföretag som tillverkar en mängd olika simulatorer för krigsträning. Företaget har kontor i Stockholm.

Holländargatan 20

23 – Ekelöw

– Konsultföretag med fokus på IT-säkerhet. Såväl Försvarsmakten som vapenindustrin finns bland kunderna.

Tegeluddsvägen 80

24 – CIM-coach

– Konsultföretag som främst arbetar inom vapenindustrin.

Sandelsgatan 39

25 – Calisto

– Dataföretag specialiserade på animeringar och andra former av datasimuleringar. Deltar i framtagandet av en rad vapensystem.

Karlavägen 100

26 – IDG Europe

– Företag som tar fram och säljer utrustning för satellitkommunikation och bärbar strömförsörjning. Produkterna används i en rad militära sammanhang så som på drönare och i trupp kommunikation. Finns representerade också i Förenade Arabemiraten och Qatar.

Agavägen 102

27 – Habia Cable

– Företag specialiserat på att tillverka kablar för el överföring och kommunikation. Kablarna används i slagskepp, pansarvagnar, stridsflygplan och kärnkraftsdrivna u-båtar.

Dalénum 113

28 – HiQ – IT

– Företag med BAE systems och Saab bland sina kunder. Företaget tillverkar simulatorer och har gjort utbildningen av 300 stridspiloter möjlig.

Regeringsgatan 20

Strax utanför kartan :

FLIR systems

– Amerikanskt företag som tillverkar olika sorters värmekameror. De flesta av dem är anpassade för militära ändamål. Nattkikare för pansarfordon, värmesökande robotar för helikoptrar och nattsikten för gevär och drönare är några av produkterna.

Rinkebyvägen 19

Aqeri

– Teknikföretag med stryktåliga datorer och skärmar bland sina produkter. Datorerna används i militära fordon i luften, på land och till havs.

Domnarsvgatan 7

Föring av vapenindustrins produkter.

Östermalmsgatan 87

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.