Regeringsstyrkor stormade Moskva med polis

Regeringsstyrkor stormade Moskva den 7 december med 53 000 poliser och väpnade inhemska trupper. Demonstrationer hölls för tredje dagen i rad till följd av det skandalomsusade ryska parlamentsvalet. Ett hundratal oppositionella anhängare anhölls, däribland ett flertal kommunister. Detta avskräckte dock inte de 2 000 medborgare i Moskva och Sankt Petersburg från att gå ut och demonstrera efter resultatet i söndagens parlamentsval.

Preliminära resultat visar att Vladimir Putins parti Enade Ryssland fick 49 procent av rösterna. Detta är dock en minskning då man i förra parlamentsvalsundersökningen 2007 fick 64 procent.

Rysslands kommunistiska partis röster nästan dubblerades då man fick över 19 procent av rösterna. Därmed får 92 ledamöter representera kommunisterna i statsduman. Innan parlamentsvalet hade man 57 mandat.

Partiet menar att man hade fått ännu mer inflytande i den lagstiftande församlingen om inte Enade Ryssland hade ägnat sig åt systematiskt valfusk som har offentliggjorts i otaliga videoklipp på Internet.

Vidare hävdar man också att ryska myndigheter bröt mot lagen då man bland annat gjorde antikommunistiska uttalanden och iscensatte ett omfattande valfusk.

Mer än 14 000 människor har redan blivit medlemmar i en Facebook- grupp där man annonserar en motdemonstration på lördag.

Morning Star

Översatt av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.