Högre arbetslöshet inom industrin närmar sig

Industrin drabbas hårdast av arbetslöshet de närmaste åren, 23 000 jobb väntas försvinna fram till år 2013, spår Arbetsförmedlingen i en ny prognos.

– En stor del av den svenska industrin går på export och den kommer att hämmas av nedgången i Europa, säger Tord Strannefors som är prognoschef på Arbetsförmedlingen till tidningen Dagens Arbete.

Prognosen visar att arbetsgivarna har blivit mer försiktiga i sina framtidsbedömningar, enligt ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen den 7 december.

Tord Strannefors:
– Varseltalen har redan börjat gå upp. Det är de tillfälligt anställda och bemanningsanställda som försvinner i första vändan.

Riktpunkt ringer upp IF Metalls pressavdelning. Där får vi till svar att arbetsmarknadssituationen har uppkommit för att regeringen inte har satsat på arbetsmarknadsinsatser eller utbildningsinsatser. Den öppna arbetslösheten beräknas stiga till 8,5 procent 2013, från 7,6 procent i år.

– Arbetsförmedlingen måste i ett tidigt skede se vilka som är i störst behov av insatser. Vi måste vara bra på att identifiera behoven och anpassa insatserna därefter. Bra kontakter och ett nära samarbete med arbetsgivare är viktigt för att lyckas med våra nya uppdrag, etableringsuppdraget för nyanlända flyktingar och de arbetssökande som överförts från Försäkringskassan, säger Angeles Bermudez- Svankvist, Arbetsförmedlingens generaldirektör i pressmeddelandet.

Arbetsförmedlingen påtalar att även de kommunala arbetsgivarna är försiktiga i sina framtidsbedömningar ”samtidigt som överföringen av verksamheter till privat sektor väntas fortsätta.”

Fredrik Jönsson

En tanke på “Högre arbetslöshet inom industrin närmar sig

  1. och advokatfesten fortsätter på saab

    Århundradets konkurs skall självfallet också resultera i århundradets fetaste arvode för förvaltarna. Det bli ju svårt att motivera dessa arvoden om konkursen avslutas på ett tidigt stadium. Som vanligt kommer dessa asgamar jobba så länge det finns något att hämta. Oprioriterade fordringsägare (leverantörerna) kommer inte få en krona, det kan jag slå vad om.
    Dessutom ska SAAB inte stå som ett monument över misslyckad politik.
    Att uppmuntra industri och miljövänliga innovationer för bilindustrin är inget mot vad sänkt restaurangmoms kan bidra med till samhället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.