Det peruanska folket vill ha vatten och ingen guldgruva

Tusentals peruaner gick ut på gatorna i den andiska staden Cajamarca på måndagen för att demonstrera mot USA:s transnationella planer att upprätta en guldgruva värd 3 miljarder euro. Kravallpolis bevakade manifestationen medan fredliga demonstranter viftade med plakat där det stod ” Vi måste försvara våra vattenresurser, nu eller aldrig.”

Demonstranterna befarar nu att Congagruvan från vilken man bryter guld, koppar och silver kommer att förorena landets vattenresurser och provocera fram en stor mängd akvifer, en geologisk bildning av grundvatten. Projektet skulle kräva dräneringar av 4 sjöar. Gruvan ägs i huvudsak av det amerikanska företaget ”Newmont Mining Corporation”.

”Jag är övertygad om att det peruanska folket kommer fortsätta att försvara sina vattenresurser”, säger Cajamarcas statsguvernör Gregorio Santos som hjälpt till att arrangera demonstrationen. Santos uppgav också att demonstranterna efterfrågar en ny undersökning som belyser gruvans miljömässiga påverkan. Han vädjar dessutom till regeringen att förenkla dialogen kring den aktuella frågan.

Cajamarca är en av Perus mest gruvdominerade regioner och många invånare tror inte på det nya projektet eftersom det enbart är en förlängning av den närliggande Yanacochagruvan som för övrigt är Latinamerikas största guldgruva. Den är nu nära ett produktionsstopp. Den har också ett förflutet präglat av tilltrasslade relationer med bönder, ranchägare och invånare som bor nedströms. De hävdar att den har skadat vattenresurserna.

Den peruanska presidenten Ollanta Humala begränsade förra månaden tillfälligt generalförsamlingens frihet för att slå ner 11 dagar av massdemonstrationer mot gruvan. Till följd av protesterna har man blivit tvungen att stänga av vägar, skolor och sjukhus i Cajamarca. Humalas regering insisterar på att den förslagna gruvan kommer att skapa tusentals anständiga arbetstillfällen och ge enorma skatteintäkter. Förra veckan lovade man att internationella experter skulle se över gruvans miljömässiga inverkan och försäkrade dessutom att man skulle satsa mer pengar på infrastrukturella projekt i städer nära där gruvan skulle upprättas.

Newmonts talesman Omar Jabara menade att en noggrann undersökning av de miljömässiga effekterna redan har genomförts och granskats av ett flertal statliga organ. Han sade också att företaget välkomnar den peruanska regeringens försök att ifrågasätta bedömningen.

Morning Star
Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.