Militarism är dödlig

Fem norska militärer har förlorat sina liv i fredstid.

Rapporterna om spaningarna efter planet och besättningen har helt trängt undan i vilket militärt sammanhang olyckan vid Kebnekaise har skett.

Enligt information på norska försvarsministeriets hemsida från december 2011 genomförs i norr en ny NATO-övning, Cold Respons II, mellan 14 och 21 mars i år. Militärövningen utgår från NATO i Norge och omfattar 16 000 personer från 15 länder, d v s NATO plus så kallade ”Partnerskap för fred” länder som Sverige. Lär er det engelska ordet ”interoperability”, samövningar med NATO har vi inte hört för sista gången. Målet för militärövningen är att öka kampdugligheten i krig under kalla väderleksförhållanden. Styrkorna ska förberedas för kombinerade gemensamma ”krisreaktionsoperationer” (CRO).

Cold Respons, kallt svar. Svar på vad? Var är fienden i det arktiska området? Samtidigt som Sverige som aktuellt ordförandeland för Arktiska Rådet i sin arktis-policy talar om områdets fredliga utnyttjande deltar man i den militära upprustningen i området.

Cold Respons drar sig inte för att simulera en situation enligt FN-stadgans kapitel VII: ”Inskridande i händelse av hot mot freden, fredsbrott och angreppshandlingar”. Det norska försvarets hemsida beskriver scenariot: FN engagerar sig i en konflikt med en FN-resolution om vapenvila och förhandlingar som emellertid inte har någon effekt. Då auktoriserar FN en kapitel VII-operation och ger NATO i uppdrag att använda alla nödvändiga medel för att FN-resolutionen respekteras. Det här är ett strålande exempel på att NATO ser sig som FN:s militärmakt. En världspolis från den libyska öknen till Arktis i norr.

I juni 2011 gjorde Sveriges Kommunistiska Parti, Norges Kommunistiska Parti, Ryska Federationens Kommunistiska Parti, Finland Kommunistiska Arbetarparti och Finnlands Kommunistiska Parti ett uttalande på Nordkalottkonferensen i Pajala. I uttalandet fördöms med kraft militarisering av Nordkalottområdet och Arktis.

En tanke på “Militarism är dödlig

  1. Tack Barbara Brädefors för din artikel om Cold Response. Vi skulle förmodligen inte ha vetat om att det pågår denna upptrappning av det kalla kriget i norr om inte Herculesplanet störtat. Har just återvänt från andra sidan Eurasiska kontinenten, Sydkorea, där USA även där trappar upp genom att bygga en stor marinbas på en rätt liten ö. Där kommer kärnvapen- bestyckade ubåtar att lägga till och Aegis Destroyers samt 6.000 amerikanska soldater.Bybefolkningen protesterar vilt se http://www.space4peace.org Tänk om vi i Sverige skulle kunna bli lika arga och motståndskraftiga som byborna i Gangjeong.De har hållit på i fem år nu med sina aktioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.