3 av 5 amerikanska medborgare vill att trupperna ska dras tillbaka från Afghanistan

Minst 60 procent av de amerikanska medborgarna anser att kriget som förs å deras vägnar i Afghanistan är lönlöst. Det leder bara till blodspillan och ofantliga ekonomiska kostnader. Det visar en undersökning gjord av Washington Post. Kriget i Afghanistan som nu är inne på sitt elfte år beräknas ha krävt 100 000 afghanska liv. Drygt 3000 utländska soldater har dött i konflikten vilket enligt rykten ska ha kostat hårt pressade västerländska regeringar 320 miljarder euro. Undersökningen antyder att 54 procent av de amerikanska medborgarna vill att deras trupper ska dras tillbaka från Afghanistan. Detta trots det faktum att den afghanska armén inte är tillräckligt utbildade för att stödja president Hamid Karzais regering. Undersökningen färdigställdes den 10 mars, dagen före det att en amerikansk soldat lämnade sin bas i Kandahar och massakrerade 16 civila varav nio var barn i två närbelägna byar medan de sov. Talibanerna utlovade hämnd den 12 mars.

I ett uttalande på deras hemsida, uppgav den islamska motståndsrörelsen att de amerikanska terroristerna vill hitta på en ursäkt för att hävda att den omoraliske gärningsmannen till detta inhumana brott var psykisk sjuk. Om gärningsmännen till denna massaker verkligen var psykiskt sjuka, vittnar det om ytterligare en moralisk överträdelse utförd av den amerikanska militären som är beväpnade galningar i Afghanistan som riktar sina vapen mot försvarslösa afghaner utan att tänka. USA påstår att skottlossningarna i två av byarna initierades av en ensam amerikansk soldat som nu sitter anhållen.

Men afghaner har uttryckt tvivel över att en enda soldat ska ha legat bakom skjutningarna i hus belägna över en mil ifrån varandra. Den påstådda skytten från Lewis McChordbasen i Washington, som för övrigt var hemvist för de fyra soldater som dömdes för de avsiktliga lustmorden på tre civila afghaner 2010. Det har förekommit ett flertal fall på basen där krigsåtervändande soldater har begått självmord. En före detta soldat sköt och skadade till exempel en polis i Utah 2010 och den 1 januari sköt och dödade en 24-årig krigsveteran från Irak en kommandosoldat i Mount Rainiers nationalpark innan det att han förfrös och drunknade i en bäck.

Morning Star
Översättning: Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.