Spanien: Studenter attackerade av kravallpolis

Spanska studentledare anklagade den 1 mars Barcelonapolisen för brutalitet efter att de ingripit i en demonstration utanför stadens börsmarknad på onsdagsnatten. Massprotester mot nedskärningar i utbildningssektorn hölls även i Madrid och Valencia. Det var bara i Barcelona som de urartade i våldsamheter. Övervakningsfilmen visar hur demonstranter kastar sten och sätter eld på soptunnor. Men studenten Pau Bronsoms anser att den var missvisande då polisen attackerade demonstranterna med gummikulor och batonger. ”Vi förväntade oss inte en repression av detta slaget”, uppger han. ”Ingen bröt mot något tills de ingrep.” Lokalpolisen vägrade att kommentera sitt handlande.

Ilskan gror bland invånarna till följd av nedskärningarna i utbildningssektorn. Enligt rykten är vissa skolor så fattiga så att de är tvungna att låna pengar av elevernas föräldrar. Pengarna har tagit slut då utbildning och sjukvård i nuläget finansieras av regionala myndigheter. Finansieringen upphörde förra månaden på grund av löpande budgetunderskott. Frågan är särskilt känslig för ungdomar då de har fått lida mest av regeringens nedskärningar. Arbetslösheten i Spanien är i nuläget på 23,3 procent, man har den högsta arbetslösheten i EU. För spanska ungdomar i åldern 16-24 år, är nästan 50 procent arbetslösa.

Men landets utrikesminister Jose Manuel Garcia-Margallo varnade den 1 mars för att Bryssel inte tolererar några avvikelser från sparsamhetsåtgärderna i agendan. Regeringen har antytt att man kommer att plädera för ett underskottsmål på mellan 5,3 till 5,5 procent i nästa budget. Men EU-kommissionen har sagt att man måste skära ner det till 4,4 procent. Garcia- Margallo sade att EU troligtvis inte kommer att ändra sin rekommendation med mer än några decimaler.

Tjänstemän inom EU menar att 2012 års budget måste överensstämma med rekommendationerna och frågan kommer inte diskuteras vid Europarådets kommande möte.

EU:s statistiska kontor Eurostat avslöjade idag att arbetslösheten i eurozonen har nått sin högsta nivå sedan dess att enhetsvalutan infördes. Arbetslöshetstalet steg till 10,7 procent i januari med Spanien och Grekland värst drabbade.

Morning Star

Översättning: Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.