Tidiga val i Grekland – 6 maj

Aleka Papariga, generalsekreterare i KKE:s centralkommitté sedan 1991. ”Det grekiska folket måste ta ett gigantiskt steg och rösta på KKE i alla valdistrikt.”

Greklands premiärminister Lucas Papademos har utlyst tidiga val som kommer att hållas den 6 maj. Detta efter hans möte med republikens president Karolos Papoulias. I ett uttalande som gjordes direkt efter tillkännagivandet av det kommande valet, i centralkommitténs högkvarter, påpekade Aleka Papariga att ”Vi titulerar oss själva som den exploaterade arbetarklassen, som det torterade och fattiga folkskiktet i staden och på landsbygden, som den nya generationen vars kvinnor lider. Vi uppmanar dem att ta ett jättesteg i valet den 6 maj, i varje bemärkelse genom att rösta på KKE i varje valdistrikt över hela landet. Detta kommer bli det nya elementet och det nya budskapet från valet. Detta är lösningen och förhandsvillkoret för folket att enas för sin rättmätiga sak som de känner till så väl. Den upprördhet som de känner i kombination med optimism, kamplust och uppkomsten av folkliga initiativ. En böljande folklig allians måste växa fram från valet mer kraftfull och dynamisk än tidigare som klarar av att stöta bort de nya åtgärderna som förbereds. Dessa kommer bli ännu värre än de vi erfor med det socialdemokratiska partiet PASOK och koalitionsregeringen PASOK-ND som under en tid även inkluderades av det populistiska partiet Folklig ortodox samling.

KKE har en lösning för folket, ett förslag till regeringen och makthavarna. Men framförallt har det visat sig att man vet hur det är att strida och kämpa under alla förhållanden, dock varierade sådana. De vet också hur man ingjuter optimism och ger styrka åt folket. KKE är alltjämt stabila. Vi vädjar till arbetarklassen och folkskikten att inte bedras av de missvisande och falska förslagen på så kallade anti-memorandum, sammanfattande redogörelser av avgränsade ämnen. Det är också viktigt att folk inte får för stora förhoppningar antingen åt vänster eller höger för att i slutändan bara bli besvikna vilket i sin tur blir ett svidande nederlag för kampens effektivitet. Vi uppmanar dem att ta med i beräkningen att krisen i EU och eurozonen kommer att fördjupas. EU kommer inte förbli som det är åren framöver utan det kommer bli mindre. Det kommer ge det grekiska folket enorma problem och därför måste de bli frigjorda från EU:s enkelriktade gator och den utveckling som leds av kapitalägarna och monopolen på folkets bekostnad. Vi uppmanar partiets medlemmar, kamrater och sympatisörer såväl som andra militanter vilka trots sina specifika åsikter eller vilka skillnader de nu har i relation till KKE, plikttroget ändå har kämpat vid dess sida under alla dessa år och vi uppmanar naturligtvis Greklands kommunistiska ungdoms medlemmar och kamrater att agera både natt och dag med självuppoffring så att KKE:s alternativa förslag till en utväg ur krisen till förmån för folket kan komma någonstans. Vi får inte låta någon som vill åstadkomma något annat än oss involvera sig eller låta partierna som har makten förvränga en potentiell lösning eller rentav av okunskap eller rädsla för den reaktionära propagandan avstå från att ta det gigantiska steget att rösta på KKE.

Det grekiska folket måste framstå som segerrika mot de skrämmande dilemman som kommer bli ännu värre ända fram tills det ögonblick då valsedlarna öppnas.

De som skrämmer vill se ett besegrat folk. Ett folk som står på sina knän så att de kan krossa de nya åtgärderna. Vilseledarna vill exploatera den befogade folkliga ilskan för att i sin tur främja påstådda enkla lösningar. Lösningarna för folket är aldrig enkla. Men lösningarna som KKE föreslår är till förmån för folket, arbetarna och de är realistiska för att de ligger i folkets intressen. De är beroende av folket för att de ska bli verklighet.

KKE
Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.