När mat blir ett krigsverktyg

Internationell och nationell oro har väckts rörande den rådande humanitära situationen i södra Kordofan. En upphandling avseende födoämnen blev det heta diskussionsämnet mellan den sudanesiska och amerikanska regeringen. Konflikten tar inte den minsta hänsyn till folket som plågas av hunger, isolering, stigande matpriser, kommunikationssvårigheter mellan familjemedlemmar som bor i eller utanför städerna eller vid Nilen. Invånare från staden Deleng har läckt information till Sudans kommunistiska partis tidning Al-Midan att man genomlider en mycket svår och allvarlig situation till följd av den försämrade eltillförseln. Dessutom har Al-Midan fått ytterligare information som avslöjar att nya konflikter har blossat upp mellan nomadstammar och bönder i Habeelaregionen som i sin tur leder till ökad instabilitet i den delen av landet.

Faran är inte en internationell konflikt utan den är mer av humanitär karaktär där invånare riskerar att dö till följd av hungersnöd. Parallellt med detta, fortsätter den sudanesiska regeringen med att bortse ifrån de humanitära frågorna. Man offentliggjorde heller ingen information om hur många människor som har berörts och drabbats av konflikten i södra Kordofan och Blå Nilen. Den allmänna opinionen i Sudan får fortsatt vara vittne till motsägelsefull information kring ämnet trots att invånarnas säkerhet primärt är den sudanesiska regeringens ansvar. Liknande motsägelsefull information banade väg för utländska interventioner trots det faktum att regeringen fortfarande agerar som om de håller fast vid internationell integritet. De glömmer bort att deras politik är den största orsaken till den humanitära krisen i dessa regioner. Man startar konflikter genom att använda mat som ett medel för att sätta stopp för dessa till sin egen fördel.

Det är nu av stor betydelse att öppna upp alla vägar för att tillåta mattransporter till invånare som lever i konfliktzoner och att presentera trovärdig information beträffande situationen. Detta för att mediala, politiska och civila krafter ska få en uppfattning om invånarnas tillstånd. Vi vädjar till nationella och demokratiska krafter att fullborda sina åtaganden gentemot dessa. Vi uttrycker också vår solidaritet å invånarnas vägnar till dess att fred återställs i regionen och de återfår sina rättigheter till ett fredligt och anständigt liv.

Sudans kommunistiska parti

Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.