Turkiet påbörjar illegal oljeborrning på Cypern

Turkiet började borra efter olja och gas den 26 april i de ockuperade nordöstra delarna av Cypern. Turkiets energiminister Taner Yildiz anslöt sig till den turkcypriotiske ledaren Dervis Eroglu för att fira att oljebolaget TPAO har inlett sitt projekt vid Turkyurdu-1 hålet nära den cypriotiska byn Singrasi.
– Vi kanske inte utvinner olja eller gas från denna brunnen, men borrandet ingår i ett större paket, säger Yildiz.
– Detta arbete har strategisk betydelse och vi tillskriver det stor vikt.
Eroglu hyllade starten av oljeborrandet och kallade det ett historiskt ögonblick vilket ger turkcyprioterna stor strategisk betydelse. Den cypriotiske utrikesministern Erato Kozakou – Marcoullis varnade för att exploateringen är illegal.
– Turkiet har inte förmågan till att hitta partners för illegal oljeborrning i Cyperns exklusiva ekonomiska zon, så allt de kan göra i nuläget är att borra i vårt land som en avledningsmanöver för att tillgodose folkopinionen och turkcyprioterna. – De inleder denna aktion utan varken innehåll eller substans.

Cypern har varit delat alltjämt sedan dess att Turkiet invaderade östaten 1974 och ockuperade en del av den norra sidan. En turkcypriotisk självständighetsförklaring har enbart erkänts av Turkiet som underhåller 35 000 trupper i den så kallade turkiska republiken på norra Cypern. Den cypriotiska regeringen sade att en bränslejakt är dess suveräna rättighet i enlighet med internationell lag. Man uppgav också att gasfynd kan fungera som ett incitament för fred vilket i sin tur innebär att både turkcyprioter och Turkiet kan dela på rikedomarna.

Morning Star
Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.