Brevbärarna har fått nog av ”posttraumatiskt stress”

Mitt på dagen på pingstafton samlades stridslystna brevbärare, postanställda och en solidarisk allmänhet vid Slussen i Stockholm för att ge utlopp för sin ilska över Posten. Stockholms postklubbar inom SEKO Posten stod bakom protesten till försvar för sina arbetsförhållanden, för en fungerande brevservice och mot planerna på en börsintroduktion. Efter protester underifrån för ett år sedan och avslöjande artiklar och insändare i de stora dagstidningarna har facket äntligen gått ut på gatan.

Underbemanning, ständiga omorganisationer, stress, övertid och otrygga anställningar plågar de anställda och allmänheten klagar över försämrad brevservice. Posttopparna försvarar nedskärningar med argumentet att brevmängden under ett decennium har minskat med 20 procent, men, säger postisarna, våra arbetsvillkor har försämrats med långt över 20 procent. Mängden reklam att dela ut har i etapper ökat så att den i dag är 125 kg i veckan per brevbärare. Talkörer som ”Vi är människor, inte maskiner” , ”Postisarna är ni klara? – Jajamensam, fattas bara!” och ”Ja till postutdelning, nej till börsutdelning!” ekade bland husen på Södermalm när demonstrationen med Postens blåsorkester i täten var i gång. 4-500 tågade och många föll spontant in i protestmarschen.

Även nätverket Välfärd utan vinst hade skickat ett hälsningsuttalande vilket uppmärksammades. Efter demonstrationen blev det tillfälle att i en näraliggande lokal föra konkreta diskussioner om hur kampen för starka fackliga organisationer på golvet kan föras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.