Byggnads varslar om utökad strejk

Strejken bland plåtslagare och VVS-arbetare trappas upp. Byggnadsarbetareförbundet lade i dag, onsdag, ett nytt varsel som gör att antalet strejkande fördubblas till ungefär 2 000 personer om man inte kommer överens med arbetsgivarna om ett nytt kollektivavtal, stridsåtgärderna träder i kraft den 11 maj och den 16 maj.

Strejken handlar om framför allt tre frågor.

1. I nuvarande avtal har VVS och kylmontörerna 33 timmar arbetstidsförkortning per år och i Byggnads avtalsförslag kräver Byggnads en höjning av antalet timmar till 40 tim. VVS företagen har svarat på detta bud genom att föreslå att arbetstidsförkortningen skall utmönstras helt ur avtalet. En rejäl lönesänkning alltså.

2. I nuvarande avtal har VVS och kylföretagen rätt att beordra övertid samt att man har rätt att kräva beredskapstjänst av personalen i gång per månad. Byggnads vill få bort rätten att beordra övertid om det inte finns fara för liv och egendom.

3. Till sist vill Byggnads att lärlingslönerna inom VVS och kylavtalet skall justeras upp.

Från början var VVS-företagen och Byggnads överens om ett nytt avtal. Dock har arbetsköparna större diciplin och militans än LO vilket betyder att inget medlemsföretag i Svenskt Näringsliv har rätt att skriva under ett avtal utan Svenskt näringslivs godkännande. I det här fallet förbjöd Svenskt Näringsliv VVS-företagen att skriva under ett avtal med Byggnads.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.