Isreal: Aktivister kräver Netanyahus avgång

6 000 israeler tågade genom Tel Aviv den 12 maj för att demonstrera mot höga levnadskostnader och social orättvisa. Demonstranter marscherade från tre arbetarklassområden till Rabintorget. Parallellt med detta, ägde mindre demonstrationer rum i Jerusalem, Haifa, Kiryat Shmona, Eilat och ett flertal andra israeliska städer. Man höll upp plakat med texterna ”Folket kräver social rättvisa” och ”vi vill ha social rättvisa, inte välgörenhet.” Många identifierade sig med den anarkistiska proteströrelsen i Europa och insisterade på att händelsen inte var av politisk karaktär.

Trots det marscherade drygt 1000 demonstranter till premiärminister Benjamin Netanyahus officiella residens i östra Jerusalem för att kräva dennes avgång i skenet av stigande matpriser, låga löner och nedskärningar i utbildningssektorn. Samtidigt arresterades minst nio personer för att de blockerat vägar. Deltagarantalet var mycket lägre än förra året då 100 000 marscherade och protestläger restes i stadskärnorna.

Regeringen bemötte massdemonstrationerna med att bilda en kommitté vars uppdrag är att komma med lösningar. Nationella studentförbundets ordförande sade:
– Regeringens kosmetiska svar på de problem som uppstod till följd av den folkliga protesten är inte tillfredställande för oss.
– Vi kommer att återuppta demonstrationen med full kraft om regeringen fortsätter att vara passiv.

En deltagare i gårdagens demonstration som kallade sig för Yotam sade:
– Jag deltog i protesterna förra sommaren och ingenting har förändrats. Platsen där förändring sker är Knesset, men vi är inte representerade där.
– Det finns makt ute på gatorna, men den måste utövas.

Morning Star
Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.