PM: Solidaritet i Stockholm med Läkerolarbetarnas kamp mot fabriksnedläggning!

Torsdagen den 17 maj (Kristi Himmelfärdsdagen) kommer arbetare på den nedläggningshotade Läkerolfabriken i Gävle till Stockholm för att protestera utanför riskkapitalbolaget Nordic Capitals huvudkontor vid Stureplan (vi har begärt att bolaget även om det är en röd dag ska ta emot demonstranterna, och väntar på besked av kommunikationschefen). Demonstrationen samlas på Sergels torg kl.14.

Det Jerseyregistrerade riskkapitalbolaget Nordic Capital var tillsammans med CVC Partners ägare till godiskoncernen Leaf, som i december såldes till Cloetta, där Nordic Capital gått in som ny storägare. Den 8 mars kom så beskedet att den anrika Läkerolfabriken i Gävle läggs ned (i årsskiftet 1914), tillsammans med ytterligare två fabriker.

Nedläggningen av Läkerolfabriken i Gävle sker trots att fabriken går med vinst. Genom att lägga ned fabriken där, och flytta delar av produktionen till Slovakien där arbetarnas löner är omkring fyra gånger lägre, hoppas ägarna kunna pressa ut ytterligare lite vinst ur produktionen.

Nu har Livsmedelsarbetarförbundets tidning Mål & Medel avslöjat att uppbyggnaden av den nya fabriken i Slovakien antagligen delfinansierats med EU-bidrag, alltså med hjälp av skattepengar. Det rör sig alltså om skattefinansierad lönedumpning!

Nätverket Välfärd utan vinst finner det också uppseendeväckande att Sjätte AP-fonden, som bildades med de fd löntagarfondernas pangar, investerar tungt i skattesmitande riskkapitalbolag som Nordic Capital – ett parasitärt bolag som både tjänar grova pengar på skattefinansierad vård och på att lägga ned och flytta ut lönsamma företag som Läkerolfabriken.

Vi är många i Stockholm som tycker att Läkerolarbetarna i Gävle gör helt rätt i att protestera mot detta ansvarslösa beteende från riskkapitalisterna. Den 17 maj kommer vi därför att sluta upp bakom Läkerolarbetarna i Stockholm för att visa vårt stöd.

Vi uppmanar alla media att uppmärksamma demonstrationen, som är av stor vikt, inte bara för Läkerolarbetarna, utan för alla som vill försvara jobb, kollektivavtal och välfärd!

Läkerolarbetarnas vänner i Stockholm och Nätverket Välfärd utan vinst.

Facebook: Eventet heter Stöddemonstration i Stockholm för Läkerolarbetarna från Gävle 17 maj

Presskontakt:

För Livsklubben på Läkerolfabriken och LO Gävle:

Wellington Ikuobase
Tel: 026-177536

För Nätverket Välfärd utan vinst och Läkerolarbetarnas vänner i Stockholm

Arne Johansson
Tel: 070 990 38 40
E-post: valfardutanvinst2012@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.