Tusentals demonstranter blockerar Tel Aviv:s gator

Parallellt med detta, har konflikter blossat upp med den israeliska polisen.

Israelisk polis arresterade 85 demonstranter efter det att tusentals personer sammanstrålat på och i närheten av Habimatorget i Tel Aviv den 23 juni på natten. Detta för att demonstrera mot arresteringen av Daphni Leef samma dag, ledaren av förra sommarens sociala proteströrelse. Bland de arresterade aktivisterna återfanns en medlem av Israels kommunistiska partis centralkommitté. Det var den våldsammaste sammandrabbningen av demonstranter drivna av social rättvisa och israelisk polis sedan dess att proteströrelsen inleddes förra sommaren, mot vad som enligt dem var polisbrutalitet på en demonstration dagen innan.

Demonstranterna blockerade Ibn Gabirol, en av stadens huvudgator belägen norr om Rabintorget, innan man flyttade sig för att istället blockera Ayalonmotorvägen. Drygt 20 demonstranter avlägsnades av polisen efter det att man brutit sig in i filialer av bankerna Hapoalim, Leumi och Discount, senare lyckades man också med att uppehålla trafiken på de södergående körfilerna på Ayalonmotorvägen. Med slagorden ” Alarmerande protest! Ge tillbaka makten till folket”, Vi är oppositionen”, konfronterade demonstranterna polisen, några av dessa var från den elitistiska specialstyrkan. Demonstranterna välte soptunnor och skanderade klagoramsor i vilka man kritiserade Tel Aviv:s borgmästare Ron Huldai och den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu.

Lördagens nattliga protester ägde rum en dag efter det att polisen arresterat protestledaren Daphni Leef och 12 andra personer i samband med en demonstration på fredagen, under vilken aktivister försökte att återupprätta protestlägret på Rothschild Boulevard som stod som symbol för 2011 års somriga proteströrelse. Leef närvarade också vid lördagskvällens demonstration där hennes arm blev varsamt bandagerad med anledning av en skada som hon ådrog sig vid arresteringstillfället. Leef sade också att hon hade fått två blåslagna revben till följd av incidenten.

MK Dov Khenin som deltog i veckans demonstrationer förkastade den israeliska polisens behandling av demonstranterna drivna av social rättvisa på fredag – och lördagskvällen.

– Polisens uppträdande har blivit ett politiskt repressivt instrument för regeringen mot alla grupper som protesterar mot det.

– Vi såg på Rothschild Boulevard hur polisen snarare tjänar regeringen än lagen, sade han.”Den nyliberala regeringen är rädd och gör allt i sin makt för att blockera en förnyelse av proteströrelsen.”

Aktivisterna gick ut på gatorna igen för att inget som de lovades förra sommaren har genomförts, situationen har bara förvärrats. Tidigare på lördagskvällen samlades hundratals människor vid Rothschild Boulevard nära Barnoarklubben för homosexuella ungdomar där två personer dog i ett skottlossningsattentat för tre år sedan.

Magistratdomstolen i Tel Aviv beordrade den 24 juni att de demonstranter som arresterades i samband med lördagskvällens demonstration skulle frigivas. Domaren Tzachi Uziel vägrade och kritiserade polisens osedvanliga förfrågan om att hålla de misstänkta kvar i häktet och förtydligade att de inte har brottsregister och att polisen borde ha släppt dem till dess att rättsprocessen mot dessa har avslutats. Han tillade att inga av de misstänkta är anklagade för skadegörelsen mot bankfönster på lördagskvällen. Polisen bestämde sig för att åtala 37 av de sammanlagt 87 arresterade demonstranterna vid lördagens protester. Demonstranterna menade att den israeliska polisen använt överdrivet mycket våld för att skingra demonstrationen i vilken aktivister blockerat huvudgator och motorvägar och brutit sig in i bankerna Hapoalim, Leumi och Discount:s filialer.

Israels Kommunistiska Parti

Översättning: Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.