Tusentals spanska demonstranter gick ut på gatorna till följd av räddningspaket

Tusentals demonstranter tågade igenom spanska städer den 16 juni för att protestera emot misskötseln av landets banker som har bidragit till att flertalet av dessa befinner sig på gränsen till konkurs. I Madrid samlades demonstranter utanför Bankias högkvarter som har begärt ett räddningspaket på 15,2 miljarder trots att man innehar 32 miljarder i tillgångar.

Bankia är en av fem inhemska banker som har värderats av Internationella Valutafonden i deras 9 juli rapport avseende ekonomisk stabilitet då man varit hårt exponerade av företag och privata fastighetslån.

Parallellt med detta, har Spaniens premiärminister Mariano Rajoy sagt att man inte omedelbart kommer verkställa Internationella Valutafondens senaste rekommendation, att sänka de statligt anställdas löner ytterligare. Man betonar också att det är ett icke bindande råd.

Internationella Valutafonden är involverad i ett räddningspaket på 100 miljarder ämnat för långivare som är lämnade i sticket.

Det senaste dokumentet från Internationella Valutafonden som släpptes den 15 juni var kritiskt till hur landet hade misslyckats med sitt underskottsmål 2011. Man insisterade till nästan i slutet av året på att underskottet var på rätt spår. Internationella Valutafonden föreslog också att Rajoy:s regering borde öka mervärdesskatten och eliminera en nyligen återinfört avdrag rörande pantbetalningar för första gångens bostadsköpare.

Den förra regeringen höjde mervärdesskatten till 18 % och reducerade den offentliga sektorns löner med 5 % 2010. Mariano Rajoy har sedan dess fryst lönerna, men vägrat sänka dessa och höja mervärdesskatten samtidigt som Spanien går in i en lågkonjunktur präglad av vänsterknäcka.

Spaniens underskott för 2011 reviderades två gånger uppifrån innan det stannade på en produktion på 8,9 %, istället för den maximala 3 % spärren införd av EU.

Morning Star

Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.