Undersökning visar att var fjärde ung och varannan student bor hemma

Pressmeddelande från Byggnads.

Unga vuxnas bostadssituation i Sverige är idag alarmerande. Exempelvis bor idag var fjärde ung och nästan varannan student hemma hos förälder/föräldrar, där bostadsbristen är en viktig förklaring, visar en ny undersökning Byggnads låtit göra. Nu måste kommuner, byggherrar och bostadsministern ta sitt ansvar för att få fart på ett smart bostadsbyggande – inte minst för de unga.

– Nu måste kommunpolitiker, byggherrar och bostadsministern ta sitt ansvar för att täcka det behov som finns av att bygga nya lägenheter. Det är ungas framtid det handlar om, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads

Vid seminariet: Ung och grön! – Vi bygger ungt, smått och billigt i Almedalen och på AftonbladetDebattidag presenterades en opinionsundersökning Byggnads låtit Novus Opinion göra visar på många intressanta fakta kring unga och studenters svåra bostadssituation idag. Var femte ung vuxen är idag orolig för att de inte ska få ett eget boende. Var fjärde mellan 18-32 år bor hemma hos förälder/föräldrar och bland studenter är det nästan varannan som bor hemma.

Sex av tio tror att man kommer att flytta till lägenhet nästa gång man flyttar, men sex av tio drömmer om villa/radhus. Tre av fyra unga vuxna upplever att det är svårt för unga att hitta ett eget boende. Kostnaden är viktigast när man letar efter eget boende. Ungefär hälften av unga och mer än hälften av studenter tror inte att de kommer flytta de närmste året.

50 procent av studenterna tycker det passar med en mindre storlek på lägenheter än 40 kvadratmeter. Detta visar på behovet av små lägenheter och ett smart byggande. Enkelhet, småskalighet och ekonomiskt rationella lösningar är det som måste till.

Läs även hela artikeln på Aftonbladet Debatt: http://www.aftonbladet.se/debatt/article15069485.ab

En tanke på “Undersökning visar att var fjärde ung och varannan student bor hemma

  1. Underbar rubrik! Till och med jag som är en gift, medelålders svensk heterosexuell man bor hemma. Eller…ibland bor jag borta, på tjänsteresor och på ssemestern…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.