FN:s internationella dag för avskaffandet av våldet mot kvinnor världen över

Stoppa våldet.
Stoppa våldet.

25 november. 1999 instiftade FN en internationell dag för avskaffandet av våldet mot kvinnor världen över. Detta för att öka allmänhetens kännedom om problemet. FN bjuder under denna dag in regeringar, internationella organisationer och ickestatliga organisationer för att organisera sig och vidta åtgärder.

Kvinnorättsaktivister har gjort den 25 november till en dag mot våld sedan 1981 till minne av de brutala morden på de tre Mirabelsystrarna 1960. Mirabelsystrarna var politiska aktivister verksamma i Dominikanska Republiken.

Vid detta tillfälle fördömer internationella fackförbundet för arbetstagare inom byggnads, trä och byggnadsmaterial (UITBB) alla former av våld och fastslår att:

Våld mot kvinnor är en klar överträdelse av de mänskliga rättigheterna och den mest brutala manifesteringen av ojämlikheten mellan könen. De huvudsakliga orsakerna bakom våld mot kvinnor var historiskt sett ojämlika maktförhållanden mellan män och kvinnor samt traditionella och sociala uppfattningar och stereotyper vilka diskriminerade kvinnor.

Kvinnor är de främsta offren för våld. Fenomenet är tyvärr världsomspännande och förekommer i alla moderna samhällen. Enligt statistik från FN:s undersökning, har omkring 70 procent av dessa någon gång under sina liv blivit utsatta för fysiskt eller sexuellt våld.

Vidare framgår det att i 80 procent av alla fall är kvinnor och flickor de huvudsakliga offren när det gäller människohandel. Mellan 100 till 140 miljoner flickor och kvinnor har världen över blivit exponerade för könsstympning och i Afrika utsätts drygt 3 miljoner flickor varje år för denna fara.

I Europa utsätts var femte kvinna enligt FN:s undersökning för fysiskt våld minst en gång under deras vuxna liv och minst var tionde kvinna upplever familjerelaterat våld vilket för övrigt utgör en av de huvudsakliga dödsorsakerna bland Europas kvinnor.

I USA är en tredjedel av kvinnorna som mördas, mördade av sin partner. UITBB understryker att utplånandet av våld mot kvinnor är en av de viktigaste frågorna när det kommer till jämlikhet mellan könen.

Det kan inte bli någon jämlikhet mellan könen, inga genuina rättigheter för dessa så länge som världens kvinnor är berörda av våld.

Uttalande av UITBB.
Översatt av Charlie Paulsson

[related_posts limit=”5″ image=”0″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.