Bemanningsföretag hoppas på hjälp från EU

Henrik Bäckström, förbundsdirektör Bemanningsföretagen. Foto: Fredrik Welander.
Henrik Bäckström, förbundsdirektör Bemanningsföretagen. Foto: Fredrik Welander.

Arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen anmäler Sveriges regering till EU-kommissionen. Anledningen är att regeringen inte vill lagstifta om förbud mot hinder för uthyrning av arbetskraft.

Tidigare i höst presenterade regeringen ett lagförslag som ska införliva EU:s bemanningsdirektiv i svensk lagstiftning. Direktivet skulle ha varit infört i svensk lag senast den 5 december 2011. EU-kommissionen har hotat att dra Sverige inför EU:s domstol för att direktivet inte införts.

Bemanningsdirektivet innebär i korthet att lika villkor ska gälla för inhyrd arbetskraft som för anställda i kundföretaget, den så kallade likabehandlingsprincipen. Direktivet innehåller också bestämmelser som ska undanröja förbud och andra hinder för uthyrning av arbetskraft, såväl i lagstiftning som i kollektivavtal. Bemanningsföretagen kallar detta ”hinderprövningsprincipen”.

Redan när lagförslaget presenterades så hotade Bemanningsföretagen, som numera är en del av Almega, att driva frågan till EU-domstolen. Anledningen är att det svenska lagförslaget inte införlivar direktivets artiklar 4.1 och 10, som är de delar av direktivet som slår fast att hinder för bemanningsverksamhet ska undanröjas.

I ett pressmeddelande skriver Bemanningsföretagen att ”regeringens underlåtenhet att införliva artiklarna 4.1 och 10 utgör ett fördragsbrott, vilket bäddar för att Sverige kommer att fällas i EU-domstolen”.

– Vi tycker att regeringen försöker införliva bemanningsdirektivet i svensk lag på ett felaktigt sätt. I förslaget till ny lag finns egentligen bara halva EU:s direktiv med. Det saknas skrivningar om att hinder mot uthyrning inte får vara omotiverade, och det finns heller inga regler om hur hinder mot uthyrning ska kunna prövas i exempelvis en domstol, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör hos Bemanningsföretagen.

Anmälan till EU-kommissionen sammanfaller med att riksdagens trafikutskott ska behandla den proposition som ska införliva EU:s bemanningsdirektiv i svensk lagstiftning.

Henrik Bäckström räknar med att EU-kommissionen nu kommer att reagera på Bemanningsföretagens anmälan inom några
veckor. Om kommissionen tycker det finns fog för arbetsgivarorganisationens kritik kan svaret bli allt från att inleda en diskussion med regeringen till att stämma regeringen till EU-domstolen för fördragsbrott.

Gösta Torstensson

[related_posts limit=”5″ image=”0″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.