Byggnads kommenterar AD:s dom i målet mot Värmdö Bygg

Pressmeddelande från Byggnads.

Det är med stor besvikelse vi har tagit del av majoritetens ståndpunkt i Värmdö Bygg domen AD 2012 nr. 90. Vi kan konstatera att Arbetsdomstolen uppställer orimligt stora krav på formalia om hur man utser skyddsombud, vilket kommer att få stora konsekvenser i arbetsmiljöarbetet för att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö. Inte bara för byggnadsarbetare utan för alla yrkesverksamma. Så som minoriteten resonerar i domen synes majoritetens ståndpunkt innebära att arbetsgivaren har möjlighet att begränsa antalet skyddsombud.

– Det har aldrig föresvävat oss i Byggnads att ett skyddsombud som är anmält till arbetsgivaren och är facklig förtroendeman inte skulle kunna verka som skyddsombud på alla de arbetsplatser som arbetsgivaren har. Detta är en ordning som Byggnads aldrig kan acceptera säger förbundsordförande Johan Lindholm

– Arbetsdomstolen verkar ha mist all kontakt med verkligheten och använder sig av en formalia juridik som kommer att innebära stora bekymmer för det systematiska arbetsmiljöarbetet som skyddsombuden dagligen utför. Vi kommer nu att analysera domen i detalj och återkomma med de krav på förändringar som behövs göras i lagstiftning och/eller kollektivavtalen, avslutar Johan Lindholm.

[related_posts limit=”5″ image=”0″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.