EU adlas till fredsmakt

EU låter sig idag i Oslo adlas i ett triumvirat till fredsmakt. EU-parlamentets ordf. Martin Schulz (SPD) får av Nobelkommitténs ordf. en guldmedalj hängd om sin hals. EU-kommissionens chef José Manuel Barroso och EU-rådspresidenten Hermann Van Rompuy tar gemensamt emot urkunden och håller varsitt halvt tal.

Till detta utdelande av fredsnobelpriset reser också ett dussin stats- och regeringschefer från EU, däribland Angela Merkel. Tillbaka i Berlin i veckans slut ska hon  i förbundsdagen välsigna beslutet att skicka soldater och Patriotraketer till Turkiet – för ytterligare eskalering av kriget i grannlandet Syrien.

I ett gemensamt brev till Nobelkommittén i Stockholm har fredspristagarna Desmond Tutu, Mairead Maguire och Pérez Esquivel kritiserat EU-utnämningen. EU motsäger de värden, som ska förbindas med denna utnämning. Så tillhör EU ”helt klart inte de förkämpar för freden ”, som föresvävade Alfred Nobel 1895.

Gerald Oberansmayr från Solidar-Werkstatt Österreich påminner helt riktigt: ”EU:s födelsestund skrevs med krig: Kriget i och mot Jugoslavien. Det snabba erkännandet av delrepublikerna utan att ha klarat ut minoriteternas rättigheter måste ju föra till en blodig eskalation på Balkan. Det visste alla.

EU verkställde detta – under massivt tryck från Berlin. Horst Teltschik, utrikespolitisk rådgivare till kansler Kohl:

”Det klingar brutalt och cyniskt, men vi behöver kanske fler kriser i Jugoslavien, för att Europa ska växa tätare tillsamman och finna en gemensam politik”.

Den folkrättsvidriga 78-dagars bombningen av Jugoslavien våren 1999 kunde den dåvarande förbundskanslern Gerhard Schröder ha firat som tillblivelsen av dagen fredsnobelpristagare, när han sa:

”Med sin intervention på Balkan har det atlantiska Europa slagit upp en ny sida i världshistorien….Så blir Europa till människornas Europa…Detta är en Gründungsakt, och som alltid sker en sådan inte i jubel, utan i smärta”. (bit.ly/werkstatt-at)

EU har kungjort att prissumman, omräknat en knapp miljon euro, ska användas till barn som blivit offer för krigen. De ska bl a gå till de serbiska roma, som på grund av Nato-bomberna i Kosovo blivit hemlösa, och nu här i Tyskland förföljs och skymfas som ”ekonomiska flyktingar”.

junge Welt

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.