Misär och elände riskerar drabba allt fler i Sverige

hemlosaEnligt decembersiffror från SCB så riskerar allt fler personer i Sverige att hamna i fattigdom, rapporterar SVT Nyheter. SKPs partisekreterare, Håkan Jönsson, är inte förvånad över uppgifterna.

För att hamna i gruppen där en människa riskerar fattigdom måste man ha en disponibel inkomst som är under 60 procent av medianinkomsten (medianlön i Sverige 2010 var 25 300 kronor i månaden). SVT uppger att ”år 2005 låg var fjärde arbetslös i Sverige under gränsen för risk för fattigdom. Fem år senare riskerade var tredje att hamna i fattigdom. Det är en ökning med 50 procent. Det är en betydligt större ökning jämfört med EU:s genomsnitt.”

Håkan Jönsson säger att det inte är förvånande med tanke på den politik som systematiskt bedrivs av det politiska etablissemanget, från vänster till höger.

– Det enda kriteriet tycks vara att vidmakthålla kapitalets grepp över makten och våra liv. Den enorma rikedom som samlas i fåtalets händer har naturligtvis en motpol, och den ser vi i en ökande fattigdom, säger Håkan Jönsson.

Fotnot: SCB:s siffror kommer från den undersökning alla EU-länder gör årligen, Statistics on Income and living conditions.

Foto: SXC.hu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.