Belgiens arbetarparti: Den militära interventionen av Mali

200px-Flag_of_Mali.svgDen belgiska regeringen har bestämt sig för att delta i den franska militära interventionen av Mali. Man bidrar med två transportplan, två helikoptrar och 75 soldater. Den västerländska militära truppens nålsättning är i första hand att stoppa framfarten av islamistiska rebellgrupper i landets norra delar vilket Malis regering har gett order om. FN:s säkerhetsråd har också gett sitt stöd, men endast efter det att interventionen har inletts. I samband med den franska militära interventionen, antar Francois Hollande rollen som ”ensam ryttare”. I och med Hollande:s krigshandling, underminerar han det fredsinitiativ som FN utarbetade med ett flertal afrikanska länder.

Det faktum att Mali nyligen har blivit ett getingbo beror till stor del på konsekvenserna av NATO:s krig i Libyen samt årtionden av obehörigt västerländskt politiskt rotande i landets interna angelägenheter. Med tanke på den komplexa situation som råder i Mali är enda vägen till att skapa fred, stabilitet och utveckling i landet genom extremt försiktiga initiativ som har ett stort stöd bakom sig och som principiellt är afrikanskt. Frankrikes militära intervention saknar givetvis inte egenintresse då den forna koloniala stormakten fortsatt har ett stort ekonomiskt intresse i regionen. I Mali finns det guldgruvor och olja. Även uranium utvinns vilket används inom den franska kärnvapenindustrin. Liksom med NATO:s dödliga bombningar i Libyen för två år sedan, har Belgien varit väldigt snabba med att erbjuda sitt deltagande i den franska militära interventionen. Och detta utan någon demokratisk debatt om dess målsättningar, konsekvenser eller kostnader. I en period som karaktäriseras av smärtsamma besparings- och nedskärningsåtgärder i samhällens budgetar, är varenda ökning av försvarsbudgeten inget annat än cynisk.

Den belgiska regeringen är inte säker på hur länge dess militära intervention i Mali kommer att pågå. Den belgiske försvarsministern Pieter De Crem informerade bara landets skattebetalare om att den kan vara en kort tid. Då den första utvärderingen kommer att göras i slutet av februari, kommer uppdraget att ta minst 6 veckor. Detta är alltså bara en början då denna period kan komma att förlängas ytterligare ett flertal gånger, som var fallet med det belgiska militära uppdraget i Afghanistan. Hur många dödsfall, sårade och flyktingar från Mali kommer den belgiska regeringen bli ansvariga för?

Belgiens arbetarparti fördömer alla imperialistiska interventioner i Mali.

Solidnet
Översättning: Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.