Rekordstor risproduktion i Kubas satsning på att minska importen

ris_en_cuba_b480Kuba fortsätter att investera sig ur effekterna av den globala ekonomiska krisen, genom att minska importen och de allt högre priserna, och istället tillverka varor och produkter i landet. Ett led i den processen är produktionen av ris, som är ett prioriterat område då det ingår i kubanernas basmat, med en konsumtion av cirka 600 000 ton om året.

Sedan några år tillbaka har man tillsammans med Vietnam en plan på att till år 2016 öka produktionen till 500 000 ton och som slutmål att inte behöva importera något ris alls. I samarbetsprojektet ingår både hjälp av vietnamesiska experter och de maskiner som behövs för att förädla de små kornen.

Förra årets produktion på drygt 315 000 ton ris blev den högsta någonsin i Kubas historia och ett stort steg framåt, detta trots ihärdiga regn i några av regionerna som odlar riset. Nu blir målet att odla ris i ännu större arealer och nå upp till runt 400 000 ton under 2013.

Achim Rödner/Svensk-Kubanska Föreningen
Källor: Prensa Latina, Granma och Trabajadores, Cuba
Foto: Radio Cadena Agramonte, Camagüey Cuba

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.