Resultatet av den första omgången av det cypriotiska presidentvalet

stavros-malasDen första omgången av det cypriotiska presidentvalet är nu över. Stavros Malas, kandidaten som stöds av AKEL har avancerat till andra valomgången där han kommer att ställas mot Nikos Anastasiadis. I första omgången fick Stavros Malas 26, 91 procent vilket motsvarar 118 725 röster.

Det är ett faktum att vallokalsundersökningarna har misslyckats med att utvärdera resultatet. Det förväntade sig att Anastasiades skulle bli återvald till landets president redan i första valomgången.

Efter det att valresultatet hade tillkännagivits skrev AKEL:s centralkommittés generalsekreterare Andros Kyprianou på partiets hemsida att ”vi uppmanar alla, ledare för politiska krafter, medborgare som har blivit fråntagna rättigheten att välja sitt ledarskap att sluta upp bakom oss i kampen för att försvara Cypern. Vi uppmanar de som vill försvara vår rikedom på naturresurser såväl som allmänhetens rikedomare. Vi ska inte tillåta en dominerande politik vars målsättning är att sälja ut vår rikedom av naturresurser från Cypern och göra de statliga organisationerna till privatkapitalets egendom. Vi vädjar till det cypriotiska folket att ansluta sig till oss inför en tuff förhandling med trojkan rörande arbetarnas villkor och rättigheter så att vi snarast möjligt kan övervinna problemen som vi står inför.”

När valresultatet hade presenterats konstaterade Stavros Malas i ett uttalande att det är dags för de demokratiska krafterna att infria hopp och perspektiv till vårt land. Han vände sig även till socialdemokraten Giorgos Lillikas anhängare och sade att det finns många gemensamma länkar som knyter dem till hans kandidatur. Han uttryckte viljan att samarbeta med de progressiva krafterna. I det avseendet borde kampen för att försvara Cypern vara självklar. Även lösningen på det cypriotiska problemet och befrielsen från ockupationen. Att hantera landets ekonomiska kris på ett balanserat och effektivt sätt och utnyttjandet av naturgas för nuvarande och kommande generationers välmående.

Solidnet
Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.