Portugal har fått nog av åtstramningsåtgärderna

20130302-portugalHundratusentals demonstranter tågade på gatorna i drygt tjugo portugisiska städer den 2 mars till följd av de ekonomiska åtstramningar som genomförs av landets regering. Omkring en halv miljon människor samlades utanför Finansdepartementet i Lissabon bärandes på plakat med texten – Skrota trojkan, vi vill ha våra liv tillbaka.

De sjöng också folksången Grandola som främst förknippas med Nejlikerevolutionen 1974. Under denna störtades Marcelo Caetanos regim. Marcelo Caetano är för övrigt arvinge till den forne diktatorn Antonio Salazar. Regissören Fabio Carvalho sade innan han anslöt sig till demonstranterna i Lissabon:

– Regeringen har lämnat folket med endast bröd och vatten och sålt ut statliga tillgångar för en spottstyver för att betala tillbaka skulder till korrupta politiker vilket i sin tur har gynnat banktjänstemännen.

I år förväntas Portugal genomlida en lågkonjunktur för tredje året i rad med 2 procent åtstramning.

Arbetslöshetssiffran har stigit till rekordhöga 17,6 procent. Ett stort antal ungdomar anslöt sig till marschen, omkring fyrtio procent av landets ungdomar under 25 år är arbetslösa. Landets största fackförbund stödde marscherna och fyllde dessa med upprörda fackförbundsmedlemmar.

Efter många år av skattehöjningar och nedskärningar i välfärden, vill nu regeringen skära ner ytterligare 4 miljarder euro de kommande två åren. Personal inom sjukvården, utbildningssektorn, pensionärerna och statstjänstemännen är troligtvis de som kommer drabbas allra hårdast av nedskärningarna.

Förra årets budget var landets sämsta sedan urminnes tider. Man drev igenom skattehöjningar vilket berövade många arbetare på en hel månadslön.

Portugals högerorienterade regering har fastnat i en negativ spiral av nedskärningar genomförda för ett ”räddningspaket” på 78 miljarder från trojkan.

Parallellt med detta, har Europakommissionens ordförande Jose Manuel Barroso berömt Portugal för att ha minskat sitt budgetunderskott.

– Vi ser att framgång kan nås när regeringens politiska vilja och folkets beslutsamhet förenas i syfte att skapa en bättre framtid, sa han på en konferens i Dublin.

Detta är uppenbarligen inte en åsikt som delas av det portugisiska folket.

Morning Star
Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.