Till Comandante och Venezuelas President Hugo Chavez minne

Hugo ChavezMed anledning av Venezuelas President Hugo Chávez bortgång den 5 mars 2013 i Caracas, Venezuela sänder Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) sina kondoleanser och deltar i det venezuelanska folkets sorg. Hugo Rafael Chávez Friás föddes i Sabaneta, Barinas den 28 juli 1954 och var högt älskad av den stora majoriteten av det venezuelanska folket, speciellt de som hade blivit fattiga efter USA- imperialismen, Internationella Valutafonden (IMF) och nyliberalismens härjningar i landet.

Såsom hans uttryckliga solidaritet och sympati i ord och gärning med de mest utsatta, såg de honom som den ende president som någonsin representerat dem. Sedan 1998 då han för första gången blev president behöll han också sitt starka folkliga stöd.

Med folkets, arbetarklassens och de revolutionära partiernas stöd kom den av Hugo Chávez initierade bolivarianska revolutionen och 2000- talets socialism att fullföljas trots imperialismen och främst USA- imperialismens försök att omintetgöra den. Analfabetismen med hjälp av den kubanska regeringens solidaritet byggdes bort. Stora framsteg ägde rum på utbildningsområdet liksom den politiska och ideologiska skolningen. Subventionerad och fri sjukvård infördes, kraftigt subventionerade matpriser och mycket annat.

Under Chavez tid och mycket genom hans försorg byggdes ett nytt koncept av internationella relationer som inte baserades på konkurrens men på solidaritet, samarbete och att komplettera varandra. Som exempel tjänar den fruktbara förbindelsen mellan Venezuela och Kuba. Ett annat exempel är skapandet av handelsblocket ALBA med sin anti-imperialistiska betoning. En annan integrations- och solidaritetsyttring var att CELAC, gemenskapen mellan Latinamerika och Karibien skapades, där 33 länder ingår, utan USA och Kanada. I denna process och uttryck av högre medvetenhet pressar folket och arbetarklassen på för fortsatt integration i Latinamerika och då också i de länder som fortfarande har högerregeringar.

Vi hedrar minnet av Hugo Chavez genom vårt stöd till alla dessa folkliga och anti-imperialistiska yttringar, den fortsatta kampen för Venezuelas, Latinamerikas och Karibiens folk på vägen mot arbetarklassens fullständiga seger.

Stockholm 2013-03-06
Sveriges Kommunistiska Parti SKP
Internationella Utskottet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.