Arbetslösheten i euroländerna tangerar tolv procent

arbetslosArbetslösheten i EU:s sjutton länder som har euron som gemensam valuta har tangerat tolv procent sedan den infördes 1999. Detta avslöjade officiella siffror den 2 april. EU:s statistiska kontor Eurostat uppgav att siffran för februari var densamma som föregående månads siffra. Efter januari reviderades siffran från 11,9 procent till 12 procent.

I Spanien och Grekland uppskattades arbetslösheten till drygt 26 procent, men även i många andra europeiska länder steg den till rekordhöga nivåer.

Arbetslöshetssiffrorna för februari offentliggjordes innan den ekonomiska krisen på Cypern vilken återuppväckte tvivel om eurons framtid. Med tanke på dess räddningspaket, de stora insättningarna på landets två främsta banker, kommer man göra enorma förluster.

Efter Cyperns utdragna diskussioner om ett räddningspaket vilka resulterade i att landets banker stängdes i två veckor, väntas nu arbetslösheten på ön stiga kraftigt de kommande månaderna då ekonomin kommer att försämras avsevärt.

Många ekonomer siar om att den cypriotiska ekonomin kommer att sjunka med tio procent i år. Även landets arbetslöshet tros stiga till Greklands och Spaniens nivåer. I februari uppgick den cypriotiska arbetslösheten till fjorton procent.

Innan Cyperns ekonomiska kris uppvisades det tecken på att den europeiska aktiemarknaden hade stillat sig, men i takt med att aktiemarknaden stabiliserade sig, gick eurozonens ekonomi återigen in i en lågkonjunktur.

Morning Star
Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.