Tidningen Byggnadsarbetaren går till kamp mot åsiktsregistrering

byggkommunistenByggnadsarbetarnas fackliga tidning Byggnadsarbetaren ägnar en mycket stor del av sitt nummer 18, april 2013 till att gå till attack mot åsiktsregistrering av fackligt aktiva arbetare.
Man ägnar framsidan, ledarsidan samt inte mindre än 12 insidor åt ämnet.

Man beskriver med all rätt och mycket indignerat den åsiktsregistrering och svartlistning av arbetare som byggjätten Skanska varit inblandad i och genomfört.

Äntligen tar Byggnadsarbetaren upp det hela, nu kan vi drabbade äntligen få full upprättelse, tänker nog tusentals svenska fackligt och politiskt engagerade arbetare som i Sverige genom åren blivit av med jobbet och även nekats nyanställning därför att man varit registrerad som kommunist.

Tveklöst är det tidningen Byggnadsarbetarens uppfattning att svartlistning och registrering av fackligt och politiskt aktiva arbetare är förkastligt så länge det sker utomlands. Att samma sak skett och sker i Sverige, är helt i sin ordning då det är sanktionerat av det socialdemokratiska partiet. Många av de drabbade tillhör genom sitt fackliga medlemskap tidningen Byggnadsarbetarens läsekrets.

Man är inte intresserad av att skriva och berätta om alla de byggnadsarbetare som genom åren fått vända vid arbetsplatsen därför att de registrerats som kommunister och därmed varit hemliga ryska spioner. Byggnadsarbetaren är också livrädd att beskriva den hemliga polis som det socialdemokratiska partiet bildat, det s.k SAPO, som har som enda uppgift att registrera radikala arbetare med svartlistning som följd. Man skriver heller inte en rad om Metall som då som nu är antikommunismens bålverk i svenska fackföreningsrörelse, när man via stadgarna lyckades kuppa igenom formuleringen om att ”Kommunister inte kan ha förtroendeuppdrag i Metall”. Genom denna antidemokratiska formulering hade Metalls överstyrelse ett digert arbete med att ogiltigförklara fackliga val ute i landet. Det visade sig nämligen att tusentals metallarbetare valde de representanter de hade förtroende för och inte de som socialdemokraterna godkände.

Tidskriften Byggkommunisten är en enkel och lättläst arbetsplatstidning som sprids på byggarbetsplatser och fackliga möten runt om i Sverige. Byggkommunisten är i sitt slag helt unik i Byggnadsarbetareförbundet då den är den enda arbetsplatstidning som ges ut regelbundet inom Byggnads.

Redaktionen för Byggkommunisten har vid minst tre tillfällen kontaktat Byggnadsarbetarens chefredaktör Kenneth Pettersson och föreslagit att man skulle kunna göra ett reportage om Byggkommunisten. Meningen med förslaget var inte att Byggnadsarbetaren skulle göra ett propagandareportage om SKP, meningen var att påvisa att det finns en politisk och marxistisk debatt inom Byggnads och därmed inbjuda fler medlemmar att delta i en framtidsinriktad politisk debatt. Tanken var också att rent konkret kunna påvisa att man med mycket små och enkla medel faktiskt kan åstadkomma något bra.

Första gången Kenneth Pettersson svarade Byggkommunistens redaktion hänvisade han till att det var omöjligt att skriva om Byggkommunisten därför att man då måste skriva om alla partiers arbetsplatstidningar. Byggkommunistens motargument om att det faktisk inom Byggnads bara finns en regelbundet utgiven arbetsplatstidning och det är Byggkommunisten var inget argument som bet.

Kenneth Pettersson har lämnat liknande och lika löjliga svar vid minst två tillfällen till.

Man kan undra vad han skulle tycka om något liknande hände i Australien.

Lars Lundberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.