Än en gång: ”Kasta ut månglarna från Pajala”

I början av februari antogs ett uttalande ”Kasta ut månglarna från Pajala” av Sveriges Kommunistiska Partis partistyrelse, uttalandet kan i sin helhet läsas här. Uttalandet konstaterar att ”Pajala kommun har varit hårt drabbad av kapitalismens kris och har sedan decennier tillbaka varit utsatt för massiv arbetslöshet och utflyttning. 2012 nådde kommunen bottenrekordet när det gäller antalet boende med sina 6 300 invånare.”

Vidare: ”Att glädjen blev öronbedövande när man fann stora malmfyndigheter i kommunen som var brytvärda är lätt att förstå. Vad som däremot är omöjligt att förstå är den svenska statens mineralpolitik som i jämförelse med världens alla andra exportörer av malm är unikt marknadsliberal.”

Snabbt blev Northland Resources kommunens största arbetsköpare med ca 200 anställda. Nu står bolaget inför bankrutt, vilket vi kunde skönja redan i februari. Northland Resources är ett internationellt bolag och har sitt ursprung i Kanada men har nu flyttat sitt huvudkontor till Luxemburg.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, skräder inte orden när han i SvD kommenterar Northland Resources agerande.
”… det här är de senaste årens värsta … aktiebedrägeri. Ledningen har aktivt lurat de 12 000 aktieägarna. Så sent som för en vecka sedan stod vd och lovade att allt var under kontroll, fast han visste att det saknades 2,5 miljarder kronor.” ”Det är djupt oseriöst”, säger Claes Hemberg till SvD. Han upprörs dessutom av att lokala politiker och debattörer i Pajala fortsätter att skydda företagsledningen och att det heter att ”de gjorde ju sitt bästa”.

Säkert har både ordföranden och vice ordföranden i styrelsen gjort sitt bästa genom att lämna det sjunkande skeppet, de skulle naturligtvis aldrig fått tillträda dessa poster.

Nu är inte kriminalitet eller agerande i gråzonen ovanligt när det gäller internationella bolag, det har vi sett alltför många exempel på för att betvivla. Det är heller inte ovanligt att det politiska etablissemanget uppträder som deras beskyddare.

När ordföranden i riksdagens näringsutskott, Mats Odell (KD), besökte Pajala och Northlands gruvområde I Kaunisvaara i mars 2013 var han övertygad om att ”förutsättningen för att det här ska gå bra är god”. ”Sett mot bakgrunden av den högkvalitativa järnmalm som produceras, den höga efterfrågan och goda prisutvecklingen på marknaden samt en fungerande logistik så borde det finnas goda förutsättningar för långsiktiga investerare”, sade Odell optimistisk enligt Northland Resources hemsida; han var också ”mycket nöjd med hur vår minerallagstiftning fungerar”.

Självklart är Mats Odell som representant för storfinans och monopolkapitalet nöjd med utvecklingen, men som representant för Sverige och de svenska skattebetalarna borde han klä sig i säck och aska och följa exemplet från den högsta ledningen i Northland Resources.

Det räcker med att de spelat bort Saab Automobile, skall nu Northland Resources gå samma väg?

Vad som skett i Pajala visar att SKP:s krav på att naturtillgångarna skall ägas gemensamt är en förutsättning för långsiktig och miljövänlig verksamhet. Vinster som företagen generar skall givetvis komma kommunerna till del där de har sin verksamhet.

Att staten överhuvud taget kunde komma på den fullständigt befängda idén att till Pajala inbjuda Northland Resources är totalt obegripligt, inte minst med tanke på att man i sina närmaste grannkommuner, Gällivare och Kiruna, har ett av världens mest framgångsrika gruvbolag, aktivt sedan minst 100 år tillbaka i tiden, LKAB.

Och det är ingen naturlag att Sverige och Norrland skall förvandlas till ett råvaruproducerande u-land där det internationella kapitalet bedriver sin lekstuga i jakt på profiter.
Pajalas befolkning behöver en lugn och planerad industriutveckling och tar man fasta på kommunisternas många initiativ för en industriell utveckling i Norrbotten där även förädlingen ingår skulle betydligt fler jobb skapas än när man lägger sina nötter hos de globbala ”riskkapitalisterna”. Riskkapitalister som knappast tar några risker med sitt eget kapital utan förlitar sig på att deras marionetter i regeringen skänker bort våra naturtillgångar att utplundras så snabbt som möjligt.

Vi kan bara upprepa: ”Kasta ut månglarna”, förstatliga Kaunisvaara gruvan och utveckla förädlingen av järnmalmen i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.