Kommunal varslar om strejk för de trafikanställda

Enligt ett pressmeddelande från Kommunal varslar fackförbundet idag om strejk för 1 400 anställda i trafiken.

”15 år på samma jobb och fortfarande provanställd. Så ser verkligheten ut för många anställda inom trafiken i Sverige”, skriver Kommunal. Anledningen till varslet är att arbetsgivarna inte kan enas med Kommunal avseende deras krav i årets avtalsförhandlingar. Dessa omfattar bland annat tryggare anställningar, större påverkan av arbetstiderna för de anställda och en rättvis lönesättning. De kräver också en löneökning på 1740 kronor på tre år. Kommunal vill även ha krontalsökningar medan arbetsgivaren vill ha procentuella löneökningar

Avtalssekreteraren Lenita Granlund på Kommunal säger:

– De flesta anställda i trafiken älskar sina jobb, de bedriver ett samhällsviktigt arbete och känner sig mycket stolta över det de gör. Men arbetsgivaren behöver ge dem bättre villkor och då vi inte upplever att de tar våra krav på allvar väljer vi nu att varsla.

Vidare säger hon:

– Den mänskliga faktorn planeras idag bort i bussföraryrket. Förändring och förbättring är ett måste. Det måste få kosta. Vi hoppas att arbetsgivarna tar varslet om konflikt på allvar, så att vi kan få bättre villkor för bussförare, verkstadspersonal, servicetekniker och spårvagnsförare i hela landet.

Text: Riktpunkt.nu
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.