Husby: 38 procent av ungdomarna nekas rätten till arbete

Ali Kinali.350 ungdomar lever i utanförskap i Husby och Södra Järva-området i Stockholm. De varken studerar eller arbetar, de är inte inskrivna på arbetsförmedlingen. De får inte ens socialbidrag.
– Upploppens orsaker beror på det ojämlika samhället, säger Ali Kinali, vice ordförande i Sveriges Kommunistiska Parti.

Ali Kinali säger att tumulten kommer att fortsätta om polisen agerar som de gjort hittills.
– De har provocerat ungdomen med diskriminerande tillmälen och annat.

Tidningen Norra Sidan var först med att rapportera att polisens uppgifter om dödsskjutningen av en 69-årig man i Husby den 13 maj inte stämde, uppger Fria Tidningen. Polisen hävdar bestämt i ett pressmeddelande att den 69-årige mannen omedelbart fördes till sjukhus på måndagskvällen där han avled medan ögonvittnen påstår att kroppen hämtades av en likbil klockan två på natten.

– När polisen återkom och sa att uppgifterna inte stämde gick de ut och gjorde en korrigering i samma pressmeddelande som alla andra medier sedan återgav, säger Rouzbeh Djalai, chefredaktör på Norra Sidan till Fria Tidningen.

De senaste åren har upplopp ägt rum i Sveriges förorter och även i andra länder där klasskillnaderna ökar såsom i Frankrike. Och de som är äldre minns England på 1980-talet där upplopp skedde i förorterna efter att Margareth Thatcher fått makten.

I ett pressmeddelande publicerat på Megafonens hemsida konstateras att våldsamma kravaller utbröt i Husby den 20 maj med anledning av dödsskjutningen av en 69-årig man i samband med en polisinsats veckan före. Omkring 200 personer samlades i stadsdelen för att ge uttryck för sin ilska beträffande polisens agerande. Kort därefter kallades en kravallstyrka till platsen och omfattande avspärrningar gjordes. Upprepade batongslag delades ut av polisen. Även polishundar släpptes lösa.

På sin hemsida kritiserar Megafonen resolut polisens övervåld. Förtroendet för ordningsmakten är nu obefintligt bland Husbyborna på grund av den omfattande polisbrutaliteten. De vill att polisen tillsätter en oberoende utredning kring polisens dödsskjutning.

Åtgärder behövs, skriver Sara Yadanfar på Aftonbladet Debatt den 22 maj och fortsätter: ”I Husbygårdsskolan saknar 40 procent behörighet till gymnasiet, 38 procent 20-25–åringar i Husby har varken studier eller ett arbete. Medan 13 procent av unga nationellt säger att skadegörelse är vanligt i deras bostadsområde är samma siffra i Husby 57 procent.”

Samtidigt som det pågår kravaller i Husby och andra förorter i Sverige kommer det uttalanden från extremhögern om att hårdare sanktionsmedel ska sättas in mot de som deltar i upploppen. Bland annat föreslår Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) i en debattartikel publicerad på Aftonbladet Debatt den 22 maj att man ska införa gendarmeri för att slå ner kravallerna, något som är brukligt i andra länder.

Victor Diaz De Filippi, ordförande för Sveriges Kommunistiska Parti, svarar på extremhögerns förslag:

– Tanken om att våld kan lösa sociala problem är något som kännetecknar fascismen. Kasselstrands lösning är paradoxal och kan endast leda till en polisstat. Om lösningen är en militär styrka med polisiära befogenheter skulle dessa länder aldrig drabbas av kravaller men så är det inte.

– Kravaller är inget nytt i Sveriges historia utan var vanligt förekommande när de arbetande förr levde i misär. Genom arbetarrörelsens historiska styrka lyckades man bygga upp en så kallad välfärdsstat som delvis kunde tillgodose de behov som existerade. Men efter nittiotalet har den generella välfärden raserats i förmån för kapitalets intressen vilket resulterat i en försämrad skola och en för ungdomen permanent utslagning från arbetsmarknaden. Samtidigt så hör man både från olika politiker och olika medier att dessa ungdomar är värdelösa och att de tär på samhällets resurser. Frågan är inte varför de gör det utan varför det har tagit så lång tid för att de ska reagera på detta vis, säger Victor Diaz De Filippi.

Fredrik Jönsson
Charlie Paulsson

En tanke på “Husby: 38 procent av ungdomarna nekas rätten till arbete

  1. so the commie says: The idea that violence can solve social problems is something that characterizes fascism (which he blames on police and Swedish authorities) but they only reason they NEED to use violence is because of the violence coming from rioters and criminals. If they are anything like my neighbors, they don’t want a job, they just want benefits and everything for free.
    Commies want working people to support the people who WON’T work and don’t even try. None of my neighbors leave to go ’job hunting’ they just scream all day and play loud music, stand outside drinking and smoking and/or playing cards.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.