EU:s nya finanspakt kan förändra Sveriges ekonomiska framtid

EU:s nya finanspakt kan förändra Sveriges ekonomiska framtid. Ändå känner varannan svensk inte till att Sverige nu ingår i finanspakten. Det visar färska siffror från Demoskop.

”Det är allvarligt att varannan svensk inte känner till vårens stora EU-beslut, att Sverige numera ingår i EU:s finanspakt. Vi måste bli bättre på att bevaka EU, våra politikers val och hur det påverkar oss” säger Michael Sohlman, ordförande i Forum för EU-debatt.

Samtidigt som finanspakten innebär en hårdare samordning av EU-ländernas budgetpolitik visar undersökningen att en överväldigande majoritet (73 procent) av svenskarna inte vill ha en sådan samordning.
Svenskarna har däremot inte vänt EU-debatten helt ryggen. Siffrorna vittnar om att väljarna har lika bestämda åsikter när det gäller EU-frågor som när det gäller svensk politik.

Eurokrisen har väckt svenskarnas intresse för EU. För vi ser att EU påverkar oss ekonomiskt, även om det inte alltid påverkar oss politiskt. Men när det gäller finanspakten har Sveriges Ja till pakten inte nått svenska folket, Vi måste ha mer och vitalare debatt kring EU-frågor i Sverige, konstaterar Michael Sohlman.

Gösta Torstensson

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.