Kommunfullmäktigeledamot går med i SKP

mats-hedellHallå där… Mats Hedell, kommunfullmäktigeledamot i Örnsköldsviks kommun, tidigare vänsterpartist som nu gått med i Sveriges Kommunistiska Parti.

Vad var det som fick dig att ta detta steg?

– Det var ett enkelt beslut, jag var med i APK (Arbetarpartiet Kommunisterna, SKP:s tidigare namn, red. anm.) de sista skälvande åren före konkursen. Jag var även med på SKP:s konstituerande kongress 1995 och kongressen 1998. Jag råkade ut för en olycka hösten 1998 och blev halvt handikappad, därför lade jag mitt medlemskap i SKP på hyllan.
– 2002 blev jag kontaktad av en god vän som nyligen engagerat sig i Vänsterpartiet på kommunnivå. Han lovade mig en plats i socialnämnden om jag ville och eftersom sociala frågor är min grej så att säga kunde jag inte säga nej.
– Trots att jag inte kände mig hemma ideologiskt blev jag snabbt lokal ordförande och sen blev jag också distriktsordförande 2007 – 2010.
– 2010 klev jag av föreningsuppdragen efter att jag fått problem med hjärtat och väntade på operation. Det var då den ideologiska sanningen nådde mig.
– Så länge jag styrde fick inga borgare fotfästet på någon post, men det har gått utför efter 2010.
– Därför var det ett enkelt steg att välja det kommunistiska alternativet!

Tänker du sitta kvar i kommunfullmäktige och agera för det arbetande folket i Örnsköldsvik?

– Ja, fullmäktige sitter jag kvar i så länge jag orkar, har heller inte helt släppt tanken på att ställa upp på något sätt 2014.

Vad tycker du om den rådande situationen i Sverige?

– Ja Sverige har blivit kallt, sjöng någon, och det är sant. Reinfeldt och hans hejdukar har verkligen kommit en bra bit på vägen i skapandet av ett två tredjedelssamhälle. Jag är själv arbetslös och ofta sjukskriven och är väl en praktiserande proletär kan man säga.
– Men väldigt många vanliga knegare ser inte de tecken som vi socialister ser utan gläds åt att de får jobbskatteavdrag på bekostnad av pensionärer och arbetslösa!

Vilka frågor tycker du är viktigaste i det kommunala arbetet?

– Helt klart sociala frågor, omtanken om alla som har det sämre än genomsnittet. Missbruksvården, äldreomsorgen samt att slå vakt om det gemensamma vi äger. Alltså fastigheter, idrottsarenor etc.

Många proteströrelser har dykt upp de senaste åren som innefattar en rad olika frågor, framför allt privatiseringar i den offentliga sektorn. Vad anser du om dessa protester?

– Jag har ofta rysningar utför ryggraden och mardrömmar om dessa privatiseringar. Skulle vilja veta vad som skulle kunna bli bättre genom privatiseringar, mer än att de fyller någons plånbok.
– Ja, underförstått så ställer jag upp för proteströrelserna med ett stort ja.

Räcker det med att byta regering i Sverige eller behöver vi en ny politik?

– Nej, vi får byta regering hur många gånger som helst när de olika regeringsalternativen endast innebär en nyansskillnad. Jag brukar ställa frågan om någon vill/kan avskaffa arbetslösheten, då säger alla ja. Men det är lögn, lögn och mera lögn, för arbetslösheten vill man inte avskaffa för den är en garant för den förda ekonomiska politiken.
– I mitt drömsamhälle skiljer man på rättvisa och solidaritet, alltså tänk er en korv och tre män. Delar man korven rättvist ska var och en ha lika stor bit, men delar man korven solidariskt då kan det hända att två av männen nyss ätit och är mätta och en är hungrig! Då ska den hungrige ha hela korven, eftersom han behöver den bättre.

Fredrik Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.